Hopp til hovedinnholdet

For sent å bytte til Helse- og oppvekstfag?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en 16 år gammel jente som går første år på studiespesialiserende. Jeg føler jeg har valgt feil og burde heller valgt helse. Er det for sent og bytte, isåfall må jeg ta mye om igjen? har diagnosen "me" som gjør studie veldig tungt, har jeg en større skjangse til og bytte siden jeg har den diagnosen? har ikke snakket med rådgiver enda, heller ikke mamma. føler bare att jeg ikke strekker over alt på studie og har blitt dårlig tatt imot av lærere og egentlig hele systemet. vist jeg tar påbygg "3" året kan jeg få vanlig studie kompetanse da? hilsen en oppgitt 16 åring

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.

Takk for spørsmålet!

Du har mulighet til å søke helse til neste år hvis du ikke har byttet utdanningsprogram/"linje" tidligere. Da vil du trolig begynne på Vg1.

Det vil sannsynligvis være for sent å bytte dette skoleåret, men du kan snakke med skolen som tilbyr helse for å høre om det kan gå. 

Men alle har altså rett til å gjøre ett omvalg på videregående hvis man bestemmer seg tidlig nok. Om du bare har gått ett år på studiespesialisering, burde dette gå fint. Da må du altså søke helse før 1. mars med 10. klassekarakterene dine. 

Les mer i artikkelen under svaret. Jeg vil også anbefale deg å snakke med rådgiver på skolen eller inntakskontoret i fylket ditt

Det stemmer også at du får "vanlig", altså generell studiekompetanse hvis du tar påbygging etter årene på helse eller etter læretiden din. Dette vil kvalifisere deg til å søke de fleste studier på høgskole og universitet.

Du sier også at du føler at du får lite støtte fra lærerne og systemet. Dette er det viktig at du sier fra om, enten til kontaktlærer, helsesøster, sosiallærer eller rådgiver. Du har rett til å få tilpasset opplæring om du trenger det, og det er viktig at dine meninger rundt skolehverdagen blir hørt. 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Du har rett på tilpasset opplæring

Skoleskilt (colourbox.com)

Vanskelig å lære på den måten læreren din underviser på? Eller kanskje du er blant dem som føler at du ikke får nok utfordringer i timene? Si fra, for du har rett til at undervisningen tilpasses deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag