Hopp til hovedinnholdet

Hvordan fullføre matten?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei jeg gikk ut fra VGS i august, men har ikke fullført Mangler matte 1P. Gikk helt greit igjennom skolen, men hadde problemer med Matte. Mattelæreren vår brydde seg ikke mye om vi klarte oss eller ikke, og det var alltid ''kø'' om å få hjelp. Hun prioriterte de som var flinkest ovenfor de mindre flinke. Noe som høres helt sykt ut, men det var det som var tilfelle. Så det som skjedde var at jeg endte opp med karakteren 1 i Matte i standpunkt. Fikk tilbudet av skolen om å ta den opp igjen med eksamen. Jeg følte det gikk helt fint, men endte opp med samme karakter. Jeg bestemte meg derfor for å melde meg opp som privatist. Gjorde oppgaver og leste i boken for å prøve å fullføre. Fikk fortsatt samme karakter tiltross for at jeg følte jeg fikk til en god del oppgaver. Jeg klagde til klagenemnda og de lot karakteren stå som den var.Så nå er jeg ansatt i butikk. Vet man får litt ekstra når man har fullført studie, noe jeg ikke har. Hva kan jeg gjøre? Muligheter for praktisk eksamen? Strøket

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.

Det var kjipt å høre at du følte at mattelæreren din ikke gjorde en god jobb. Det er vanskelig å si om det kan gjøres godt igjen på noe vis, men det er jo mulig å snakke med skolen, Elevorganisasjonen eller Elev- og lærlingombudet om det. 

Hvis du vil fullføre faget, er det sannsynligvis bare privatisteksamen som er muligheten. Du kan spørre skolen din om du kan ta det gjennom dem igjen, men det vanligste er altså å melde seg opp på privatistweb.no.

Det kan bli vanskelig å få en annen eksamensform enn det som er fastsatt, men hvis du tror at du kan ha grunn til å få det, kan du kontakte privatistkontoret i fylket ditt for å snakke om dette. Du finner dem også på privatistweb.no.

Som privatist har du ellers disse mulighetene:

Privatskole

Ved privatskolene kan du betale for selve undervisningen. Det kan være greit hvis du vet at du sliter med faget og har vanskeligheter med å komme gjennom pensum. Det koster imidlertid en del penger, så vurder om du kan lese opp til eksamen på egen hånd eller ikke. Eksempler på privatskoler er Bjørknes, Sonans og Akademiet. Hva skolene tilbyr varierer så kontakt skolene for å finne ut av hva du kan få undervisning i, og hva det koster.

Hostpitering

Hospitering betyr at du følger undervisning ved en offentlig videregående skole. Ta kontakt med en offentlig videregående skole som tilbyr faget du skal lese og hør om du kan få følge undervisningen. Kanskje får du ikke rettet prøver og oppgaver, men det vil jo hjelpe å få kunne stille spørsmål og å følge med i timene.

Lese selv

Det er fullt mulig å ta faget som privatist uten å følge noen form for undervisning. Hvis du er motivert nok, kan du lese pensum på egen hånd. Hvordan du forbereder deg til eksamen er ellers opp til deg.

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag