Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli glad når jeg må gå til skole?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

jeg hater skolen min. lærerne er iriterende og vennene min ignorer meg bare. jeg gruer meg hver morgen til skolen men jeg må dra eller så får jeg kjempe kjeft av faren min. jeg føler liksom ingen glede på skolen og jeg må late som jeg er glad. jeg tenkte på å drepe meg selv før skolen begynte men jeg klarer ikke fordi jeg vil ikke gjøre folk triste. hvordan skal jeg bli glad når jeg må gå til skole?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det du beskriver er ikke greit. Det burde vært bedre for deg å gå på skolen. Bra at du holder ut og kommer deg dit hver dag. Det kan være vanskeligere å komme i gang igjen på skolen hvis man er hjemme. Det at faren din blir sint handler kanskje om at han er fortvilet og ikke skjønner hvordan han kan hjelpe deg? Kanskje faren din trenger litt hjelp til hvordan han kan ivareta deg på en bedre måte nå.

Det er ikke greit at du må late som du er glad og at du får kjempekjeft av faren din hvis du ikke klarer å gå dit. Dette bør du snakke med noen om. Har du noen voksne i livet ditt som du er trygg på og stoler på? Har du vært hos legen din? Det kan være lurt å be om en helsesjekk hos fastlegen. Noen blir for eksempel deprimerte og lite motiverte av D-vitaminmangel. Du bør få hjelp til å vurdere om du trenger helsehjelp. Så bør de voksne hjemme hos deg og de som jobber på skolen legge en plan sammen med deg om hvordan skolehverdagen bør tilrettelegges nå og fremover. Du bør få tilrettelagt skolehverdag nå når du har det så vanskelig at du tenker på at det er vanskelig å leve. De tankene du har er alvorlige og tegn på at situasjonen er veldig vanskelig for deg. Er det noen som vet at du tenker sånn?

For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesøster, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til. Du kan begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15:00 - 08:00 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene. Og du kan ta kontakt med barneombudet: Ring 22993950. Åpent kl. 09:00 - 15:00. På nett: barneombudet.no

Håper du får det bedre snart.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen