Hopp til hovedinnholdet

Sliter med angst, depresjon, spiser sjelden og sover lite

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Eg er en jente på 16 , å har angst og depresjon. Eg har snakket med 3 forskjellige psykologar , men eg har ikkje fått noko hjelp. Eg har levd med depresjon meir enn 5 år og foreldra mine vet ikkje om det. Eg sliter med fysiske plager som ryggsmerter og brystsmerter men legene sier at dei ikkje kunne finne noko. Eg blei mobba av læraren min på ungdomskolen min , når eg startet på vgs blei ej utestengt av vennane mine, foreldrene mine legger karakterpress på meg og vil at eg skal bli en lege. Eg blei seksuelt trakassert av bestevenninnens far uten at noen vet om det. Eg eter sjeldent og søv lite. Eg er åleine , kva skal eg gjere ? hilsen anonym

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Så bra at du prøver å ta ansvar for deg selv ved å be om råd for hva du kan gjøre. Ut fra det du skriver forstår jeg at du kjenner på både fysiske og psykiske plager, og at du har det så vanskelig at du ikke klarer å gjøre det som er lurt for deg selv.

Du nevner få måltider og lite søvn. Du nevner også vonde opplevelser som har skjedd før, og karakterpress hjemme. Kanskje du trenger å snakke med noen andre enn en psykolog? Helsesøster jobber med å fremme det som er normalt. Samt finne ut av hvilke styrker og sterke sider man kan bruke for å komme igjennom vanskelige perioder i livet. 

Skriv gjerne opp hvordan du vil at livet skal være. Hvilke endringer ønsker du i livet ditt? Hva kan du gjøre noe med selv og hvem kan du samarbeide med for å ordne opp i det du ikke kan ordne opp i helt selv? Hva bør du ordne opp i raskt og hva kan vente? 

Når man har det vanskelig er det ekstra viktig å passe godt på seg selv. Selv om du ikke har matlyst bør du spise faste måltider med variert mat, trene jevnlig og være ute i frisk luft hver dag. Det er også viktig å ta vare på den psykiske helsen. Det kan du gjøre ved å:

  • Passe på at du er en del av et fellesskap (meld deg gjerne inn i en gruppe som holder på med noe som interesserer deg).
  • Gjør noe du liker som du føler at du får til (hør musikk, les en bok, gå en tur langs havet eller i skogen etc.)
  • Gjør noe for andre. Er det noen du kan hjelpe eller er det noe du kan lære ort til andre?

Når det gjelder bestevenninnens far som trakasserte deg seksuelt, så lurer jeg på om dette plager deg nå. Plages du av vonde minner og bilder inni hodet ditt om det som skjedde? Trenger du å snakke med noen? Eller ønsker du å anmelde han for det han gjorde? Det er straffbart og ulovlig av voksne å trakassere barn seksuelt. 

Håper noe av de tipsene og spørsmålene jeg har skrevet kan hjelpe deg videre til å få det bedre.

Se også vedlagte artikler. Lykke til videre.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen