Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg konkurrere i to kvoter?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg kom ikke inn på studiet jeg ville, og har bestemt meg for å ta opp fag på Sonans, slik at jeg kan forbedre karakterene mine og kanskje komme inn neste år. Jeg vet at hvis jeg velger å bytte inn de nye karakterene med de gamle så søker jeg med ordinær kvote. Men det jeg lurer på er om jeg også søker med førstegangsvitnemål ( uten de nye karakterene), også kan jeg komme inn med en av vitnemålene? eller er det slik at hvis jeg bytter ut karakterene blir det første vitnemålet sletta, og jeg søker bare med ordinær kvote?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Hvis du kvalifiserer til det vil du automatisk bli poengberegnet i både ordinær kvote og kvote for førstegangsvitnemål når du søker gjennom Samordna opptak. I kvote for førstegangsvitnemål kan du bare konkurrere med karakterene på førstegangsvitnemålet ditt, mens eventuelle forbedringer teller med i ordinær kvote.


Om du forbedrer fag du har på førstegangsvitnemålet ditt fra før er det tilstrekkelig at du dokumenterer dette med et kompetansebevis. Du må ikke få et nytt vitnemål.


Hvis du derimot ønsker å bytte ut ett eller flere fag på vitnemålet ditt med nye fag, er det Utdanningsdirektoratet (Udir) som avgjør hva du kan bytte ut. Den videregående skolen din må i så fall utstede et nytt vitnemål til deg. Selv om du skulle få et nytt vitnemål, blir ikke det gamle førstegangsvitnemålet ditt automatisk slettet.

 

 

Hilsen Samordna opptak i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag