Hopp til hovedinnholdet

Jeg og to venner liker å tulle og bryte regler, og greier ikke skjerpe oss. Hva kan vi gjøre?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 13 og begynte på ungdomsskolen for ca 3-4 måneder siden. Meg og 2 av mine bestevenner liker å tulle oss og sånn, og på en måte «bryte regler» på skolen, som f.eks skulk, senter i friminutt og være ute i gangene selvom det er time osv.. men jeg har fått over 20 anmerkninger og meg og vennene mine har snakket med en voksen om at vi burde skjerpe oss. Vi 3 synes selv at det er veldig kjedelig i timene selvom det er meningen å være stille, men vi 3 må på en måte alltid snakke m noen og ha lyd. Vi har snakket noen ganger med kontaktlæreren våres om hvordan vi oppfører oss.. men vi klarer på en måte ikke å skjerpe oss, hvilke tips kan du gi???

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dette høres ut som et typisk problem for 13 år gamle gutter, og ikke noe dere er alene om. Samtidig betyr ikke det at det er riktig å oppføre seg slik. Sånn det høres ut så må jeg være enig med læreren deres om at dere må skjerpe dere. Selv om dere selv føler at dere må "lage lyd" så går ikke dette an i timer hvor andre elever også skal greie å lære noe. Dette bør være en av de viktigste grunnene til at dere skal være stille i timene - at det faktisk er andre elever til stede som ønsker å lære.

For meg høres det ut som at dere har svært mye energi til overs, samtidig som dere er for demotiverte til å ville gjøre en ordentlig innsats i timene. Første tips vil derfor være å være aktiv i friminuttene, slik at dere får ut energi og dermed er bedre konsentrert i timene. 

Ettersom dere ikke greier å skjerpe dere, handler det om motivasjon. Dersom dere hadde sett viktigheten av å følge reglene, og hadde fått noe igjen for det, hadde det kanskje vært enklere. Foreslå for kontaktlæreren deres at dere kan få belønning dersom dere oppfører dere godt i et gitt tidsrom? Kanskje kan dere eller klassen få dra på bowling eller bestille pizza dersom dere greier å være stille? Da vil dere kanskje etter hvert oppleve at timene kan være hyggelige selv om dere ikke bråker.

Uansett vil jeg råde dere til å ta dere sammen. Ettersom du tar kontakt og sier at du ønsker forandring, tolker jeg det som at du egentlig vet hva som er rett, og at du egentlig ikke ønsker å oppføre deg sånn. Dersom du tør å stå opp og si at du ikke ønsker å være sånn lenger, blir det kanskje lettere for de andre to å følge etter? For det er faktisk ikke noe kjekt å få nedsatt ordenskarakter, og dette er noe som kan gi deg konsekvenser senere både i skolegang og arbeidsliv. Tenk over dette, og bruk det som en motivasjon.

Jeg håper du tar tak i dette, og snur om på atferden. Det greier du! Lykke til!

ungdomsskolelæreren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan settes ordens- og oppførselskarakterer?

Jente sjekker mobilen i tomen (colourbox.com)

Karakteren din i orden og oppførsel settes ut fra hvor godt du har fulgt skolens ordensreglement. Men hva kan egentlig stå i dette reglementet, og hva kan straffen bli om du bryter det? Her får du en oversikt.

Les mer

Hva teller for karakteren?

Prøve på skolen (colourbox.com)

Det er ikke tilfeldig hvordan karakterene fastsettes. Her er en oversikt over hva lærerne vektlegger når de setter karakterer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ungdomsskole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ungdomsskole