Hopp til hovedinnholdet

Jeg trener mye, hver dag og er d sliten når jeg kommer hjem (går rett fra skolen til trening) og orker da ikke å øve til prøve eller gjøre lekser, så det blir bare utsatt nor som ett veldig dumt. Jeg er stresset hele tiden fordi jeg vil ha gode karakterer men ikke klarer å få mer enn 4,4-4,7 i snitt. Bestevenninnen min er kjempe flink p skolen og har sann 5,5 i snitt så jeg vil gjøre det like bra men det går ikke og jeg bør å 5 i snitt nesten for å komme inn på den vgs jeg vil. Jeg får også ikke sove om kveldene sover bare 6-7 timer om natten fordi jeg kan ligge i to timer og ikke få sove, noen tips? Trenger hjelp med å få sove og stresse mindre

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg trener mye, hver dag og er d sliten når jeg kommer hjem (går rett fra skolen til trening) og orker da ikke å øve til prøve eller gjøre lekser, så det blir bare utsatt nor som ett veldig dumt. Jeg er stresset hele tiden fordi jeg vil ha gode karakterer men ikke klarer å få mer enn 4,4-4,7 i snitt. Bestevenninnen min er kjempe flink p skolen og har sann 5,5 i snitt så jeg vil gjøre det like bra men det går ikke og jeg bør å 5 i snitt nesten for å komme inn på den vgs jeg vil. Jeg får også ikke sove om kveldene sover bare 6-7 timer om natten fordi jeg kan ligge i to timer og ikke få sove, noen tips? Trenger hjelp med å få sove og stresse mindre. Jeg har også alt for høye forventninger til meg selv både på skolen og på svømmingen (det jeg trener) så jeg blir veldig skuffet når det ikke går som jeg vil, og ikke minst når andre gjør det bedre enn meg. Jeg klarer ikke så lett og unne andre ting, jeg har problemer...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er forståelig at dette er slitsomt for deg. Du vil gjøre det bra både på skolen og i idretten din og det kan være to ting som ikke går helt i hop for deg. Du sier du ikke får det snittet du ønsker deg og som venninna di har. Kanskje hun har mer tid å bruke på skolearbeid enn deg? Eller hun trenger ikke å jobbe like mye med fagene som deg for å oppnå gode karakterer? Eller kanskje hun ikke stresser like mye? 

Jeg anbefaler deg å sette opp en plan over uka di, når skal du trene, når skal du gjøre lekser, når skal du legge deg, når skal du slappe av. Om du legger deg direkte etter å ha enten trent eller sittet foran PCen  eller jobbet med skolearbeid, tar det en stund før hjernen din "slår seg til ro" og du kan sovne. Derfor anbefales det å slappe av og koble ut med noe som ikke krever så mye tankevirksomhet den siste timen før du skal legge deg.


Hva er viktigst for deg,-skolen eller idretten? Om du gjerne vil komme inn på en bestemt vg skole som krever gode karakterer, kan det være lurt å senke kravene til prestasjoner i svømmingen det siste halvåret . Du kan trene, men trenger ikke å trene like mye og trenger ikke å ha som målsetting å bli best i konkurranser. Snakk med treneren din om at du trenger å prioritere skolearbeidet denne sesongen og få han/hun til å hjelpe deg å legge opp treningen slik at det ikke blir så stressende for deg og at du får mer tid til skolearbeid.

Å skulle yte topp overalt, er umulig i lengden og vil føre til stress. Litt stress er ikke farlig, men dersom kroppen din lever med konstant stress, er det ikke bra. Prøv også å si til deg selv at du er god nok, du gjør ditt beste og det er godt nok. Jeg tror ikke denne forandringen kommer over natten, men at det er noe du må jobbe bevisst med.

Det kan også være lurt å snakke med en voksenperson som kan hjelpe deg å "roe ned" kravene du stiller til deg selv. For eksempel kontaktlærer eller helsesøster på skolen din kan begge være gode personer å snakke med for deg.

Bruk litt tid i juleferien nå til å lage deg en plan, tenke over hva som er viktigst for deg å prioritere og ikke minst, prøv å ta det med ro og slapp godt av i juleferien med familie og venner og la krav og forventninger også få juleferie.

Jeg legger også ved en artikkel det kan være nyttig å lese.

Ønsker deg riktig god jul!

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser