Hopp til hovedinnholdet

Føler skikkelig karakterpress

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en jente på 13 år. jeg føler sikkerlig på karakterpress. Jeg er bare fornøyd med 6. Jeg vet det høres sikkerlig rart ut, men jeg er bare fornøyd med 6. I dag fikk jeg en 4 i fransk. Jeg følte at alle fikk bedre karakterer enn meg. Hit til har jeg nesten bare fått 6. Jeg vil bli glad for en 4 fordi det er jo egentlig bra, men hvordan føler man det? Hilsen en jente i 8. Klasse

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
 
Godt spørsmål. Jeg tror nok de fleste opplever stress og press innimellom. Er det bare du som legger så stort press på deg. Eller opplever du at voksne rundt deg har forventninger om at du skal få 6 i alle fag?

Jeg forstår at du strever med dårlig samvittighet for at du ikke presterer godt nok på skolen samtidig som du kjenner på at kravene du opplever på skolen, innimellom er større enn din kapasitet til å løse kravene.

Når du har det sånn over tid kan du få stressplager som du nevner. Tegn på stress er: Hjertebank, økt irritasjon og sinne, søvnproblemer, «klump» i halsen, lett for å gråte, fortvilelse, sliten og trøtt, vondt i hode og nakke, mageproblemer, mindre lyst på mat og rastløshet. Dette er kroppens  måte å si ifra om at nå er det på tide å gjøre en endring i hverdagen. Det er forskjell på å ha det travelt og å oppleve stress. Du kan oppleve stress selv om du ikke har det travelt, og du kan oppleve å ha det travelt uten å oppleve stress. Hvilke forventninger har du til deg selv? Hva er godt nok for deg?

Du kan gjøre noen grep hjemme og på skolen for å dempe stresset:           

 • Skru av mobil og PC. Gjør deg mindre tilgjengelig.
 • Be om hjelp (foreldre, lærer , venner) hvis noe virker uoverkommelig i hverdagen. Hva  må gjøres, og hva kan vente.
 • Tenk gjennom om du bør redusere på mengden av aktiviteter hvis du er veldig aktiv på fritiden din. Står mengden aktiviteter i forhold  til hva DU ønsker?
 • Stopp helt opp når du mener du er stresset. Trekk pusten dypt mens du teller til 5, og ut mens du teller til 5.  Rolig pust roer ned kroppen.  
 • Sørg for nok søvn og skikkelig mat.
 • Sett av tid til egne behov. (trening, lesing, kino etc.)
 • Legg inn pauser i lekselesingen og planlegg slik at du vet du kommer gjennom det viktigste stoffet før hver prø
 • Forsøk å finn ut når på dagen/kvelden du leser «best».
 • Ved prøver/eksamen: Sett deg godt ned på stolen og ha bena  godt plantet i gulvet.
 • Pust rolig ut og inn 2-3 ganger.  
 • Tenk hjelpetanker: "jeg gjør så godt jeg kan og det er godt nok", "det kommer til å ordne seg", "jeg gleder meg til dette er ferdig for da skal jeg gjøre noe jeg har gledet meg til lenge"..

Hvis du ikke får til å dempe stresset selv, bør du finne noen å samarbeide med. Du kan for eksempel snakke med helsesøster eller fastlegen din. Eller snakke med en annen voksen du stoler på. Kanskje de voksne hjemme kan hjelpe deg med dette hvis du lar dem få slippe til? Kanskje du må hjelpe dem å hjelpe deg? Legge en plan sammen med noen for å finne ut av hva du kan gjøre. 

Prøv å få hjelp til å vurdere hva du kan gjøre noe med selv og hva andre voksne må hjelpe deg med. Slutt å tenke at du må "slutte å tenke at du skal få 6èr på alt du gjør. Det blir som å si til seg selv at man ikke skal tenke på en rosa elefant.... Man klarer ikke unngå å tenke på det man bestemmer seg for å ikke tenke på. Prøv å legg merke til når du er fornøyd og har det bra. Gjør mer av det som fungerer for deg. Se også vedlagte artikler.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no
Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

Slik takler du stress

Jente sitter ved pulten og er sliten (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag