Hopp til hovedinnholdet

Jeg vet ikke om jeg vil konfirmeres kristelig likevel

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Har seg sånn at ifjor sa jeg ja til å konfirmeres kristelig, fordi «alle» gjorde det, og etterpå tenkte jeg egentlig ikke mer på konfirmasjon og alt det der.. Nå har jeg jo gått på undervisninger 1 gang i uken, + gudstjenester og de obligatoriske tingene, men nå vet jeg ikke om det er dette jeg vil.. Henger nå litt etter med gudstjenestene, og sånne «gjøremål» man måtte være med på. Har sagt flere gang til mamma og pappa at jeg ikke vil, men de svarer på en måte ikke, de sier bare «Ok» åsså er det samtaleemne ute av verden.. Ingen i familien er veldig kristen, men samtidig er konfirmasjon en viktig ting for dem. Er så mye med skolen, konfirmasjonsundervisning + obligatoriske ting, og treninger at jeg blir helt stressa når jeg ititlegg henger etter.. Pleier ikke spørre om ting her, men hva burde jeg gjøre/tenke? Komplett kaos i hodet.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 14 år!

Jeg forstår at dette er vanskelig for deg. Slik jeg forstår det er det ikke bare det at du kanskje ikke vil konfirmeres kristelig likevel, men også det at du opplever at du er stressa fordi du har mye å gjøre. 

Du har allerede kommet langt i konfirmasjonsundervisningen. Det er ikke sikkert at det å slutte nå vil være den beste løsningen for deg. Det kan hende at det blir mer stress for deg å bytte konfirmasjonsundervisning nå. Kanskje kunne det være fint å snakke med konfirmasjonslederen din? 

Hvis du opplever at du ikke får ordentlig svar fra foreldrene dine er det viktig at du sier i fra om at du ønsker å snakke med dem. Be om at dere setter dere ned et avtalt tidspunkt. Det kan være lurt å ha gode argumenter klare slik at du klarer å holde tråden i det du skal si. Få frem at du trenger hjelp av dem til å ta en avgjørelse. Hvis du synes det er vanskelig å si alt sammen så kan du skrive et brev. Du kan også vise dem spørsmålet ditt her og mitt svar, det kan være en fin måte å starte samtalen på. 

Det er tydelig at det er mange ting i livet ditt som tar tid og krefter av deg. Både skole, trening og konfirmasjonsundervisning blir mye for deg. Det kan være lurt å skrive ned de oppgavene man skal gjøre. Rett og slett lage en plan over dagene dine, hva du skal gjøre når. Ved å strukturere både skolearbeid og fritid kan det oppleves lettere å få gjort! 

For å få litt bedre oversikt over hva man skal, bør og må gjøre kan det oppleves lettere hvis man snakker med noen om det. Du kan jo snakke med foreldrene dine om dette også. Mange ungdommer synes det er godt å snakke med helsesøster. Helsesøster har mye erfaring med å snakke med ungdommer samtidig som hun/han har mye kunnskap om stress og hvordan man kan håndtere det. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer

Konfirmasjon - hva passer for deg?

Jente poserer i en allé for konfirmasjonsbilde (colourbox.com)

Skal du konfirmere deg? Hva slags konfirmasjon skal du i så fall ha?

Les mer

Slik takler du stress

Tenåring holder ei stor rund klokke foran ansiktet sitt. (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer

Hvem bestemmer over din konfirmasjon?

Tenåringsgutt står i midten med foreldrene sine på hver sin side. (www.colourbox.com)

Det er du som bestemmer om du skal konfirmere deg borgerlig eller kirkelig. Men hva gjør du om foreldrene dine vil ta valget for deg?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon