Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bestemme selv om jeg skal ha hund når jeg er 19 år og student? 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har veldig lyst til å begynne på sykepleierutdanning om 4 år, for da er jeg 19 år. Jeg orker ikke å pendle til og fra skolen. Så da blir alternativet å flytte hjemmefra. Dette blir jo en del dyrere enn å bo hjemme, og jeg har samtidig veldig lyst på en liten chihuahua da jeg studerer. Men foreldrene mine sier at jeg ikke skal ha noen hund mens jeg studerer, for at hunden blir så mye alene osv. Men jeg har hørt om mange som har klart det og jeg har nærmest vokst opp med hund. Så erfaring har jeg jo, men aner jo ikke hvordan økonomi jeg får ettersom jeg må betale så og si alle utgifter selv. Jeg mener jo at foreldrene mine ikke kan bestemme om jeg kan kjøpe meg hund eller ikke. Da jeg tross alt er 19 år da jeg skal studere og bestemmer selv. Man må jo venne hunden til å være alene, og det kan jo hende jeg kan dra hjem i pauser o.l. å lufte den. Jeg tror at hvis jeg er strukturer og fornuftig så skal jeg nok få det til. Så det går vel å ha hund og være student?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så spennende at du har tenkt på å studere sykepleie. Jeg forstår at du tenker mye på hvordan det blir å være student og flytte hjemmefra. Du lurer på om det går an å ha hund og være student samtidig. Du har rett i at når du er 19 år og bor for deg selv så bestemmer du selv om du vil ha hund. Nå ligger jo dette noen år fram i tid, men jeg kan likevel nevne noen ting det kan være lurt å tenke gjennom. Du sier selv at du ikke aner hvordan økonomien din blir når du blir student, siden du blant annet må betale en del utgifter selv. Det er gode refleksjoner. Derfor kan det sikkert være lurt å bli litt vant med å være student og ha ansvar for egen økonomi, før du skaffer deg hund. Det er kjempefint at du har erfaring med å ha hund og at du ønsker å få det til ved å være strukturert og fornuftig. Samtidig er det ikke noe som haster, du har god tid på å skaffe deg hund, og det kan kanskje være en fordel å kjenne litt på hvordan livet som student er, før du skaffer deg en hund. Kanskje finner du ut at du vil vente litt, fordi studiet krever mye tid, eller fordi du vil prioritere andre ting enn hund akkurat når du er student. Eller kanskje finner du etter hvert ut at du ønsker og kan klare å ta vare på en hund samtidig som du er student. 

Hilsen

Kors på halsen i samarbeid med ung.no

På chat, mail & telefon (man-fre kl 14-22)
Korspahalsen.no - 800 333 21

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag