Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en del fravær på skolen.

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei! Jeg er en jente på 15 år, går i 9. klasse. Jeg har en del fravær nå, var borte 15 dager før jul og nå etter jul ca det samme. Jeg er livredd for at barnevernet bare skal ta meg hjemmefra! kan de det? Jeg har det supert hjemme og kunne ikke klart meg uten familien min, men jeg er utrolig sliten hele tiden, og har ikke særlig mye venner på skolen. Derfor er det sykt vanskelig å gå på skolen noen ganger. Foreldrene mine sier at jeg skal på skolen og slikt, men noen ganger så klarer jeg bare ikke. Selvfølgelig blir de sure og bekymret for meg så det er ikke sånn at de ikke bryr seg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Jeg kan berolige deg med at barnevernet ikke kombles inn selv om du har mye fravær på skolen. Dersom du har foreldre som tar seg godt av deg, og et hjem du trives i og har det bra i, så er det ingen grunn til at barnevernet skal kobles inn.
Dette handler om andre ting. Som trivsel på skolen, vennskap, dine tanker og følelser og hvordan de påvirker deg i hverdagen. 
Når jeg leser deg du skriver, så tenker jeg at du trenger hjelp på andre måter enn gjennom barnevernet. Kanskje trenger du å snakke med noen om hvordan du har det på skolen, og om hvordan du har det generelt med deg selv. Om selvtillit og selvfølelser, og om det å høre til og trives i hverdagen.

Dette er noe du i utgangspunktet kan snakke med helsesøster på skolen din om. Det er også noe du bør snakke mer åpent med foreldrene dine om, slik at de skal kunne hjelpe deg på beste mulig måte. De vil at du skal gå på skolen, men dersom du ikke forteller hvorfor du ikke vil på skolen, så blir det vanskelig å hjelpe deg på riktig måte.
Er man deprimert, så påvirker det på mange måter. Blant annet med at du blir sliten av den minste ting, føler at du ikke klarer å fungere i hverdagen, er lei deg og tenker negativer tanker om deg meste, og har vanskelig for snu de negative tankene.
Jeg tror det hadde vært fint for deg å snakke med noen om hvordan du har det. Særlig nå som du snart skal over i videregående skole, og kravene til fravær er skjerpet. 
Kunne det å snakke med en psykolog være noe for deg? Snakk med foreldrene dine om dette, og forsøk å være så åpen du kan slik at de forstår hva det er du egentlig strever med.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fravær på ungdomsskolen

klasserom (www.colourbox.com)

Her finner du oversikt over hva som gjelder når du er borte fra skolen. Husk at fraværet ditt føres på vitnemålet!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

- Jeg har ingen motivasjon til å gå på skolen. Hva gjør jeg?

Gutt sover (colourbox.com)

Jeg orker ikke å gå på skolen og hvis jeg først er der så har jeg ingen motivasjon for å gjøre noe. Nå risikerer jeg å å stryke i flere fag, hva skal jeg gjøre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing