Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta fag som privatist i stedet?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, er en jente på 18 år, og jeg lurte på om jeg får gyldig fullført vgs hvis jeg tar de fleste fagene fra 3 året som privatist, så lenge jeg har fullført alt av fag som kreves? Vet at dere ikke oppfordrer til å ta hele år som privatist dersom man har rett til skole, men jeg sliter med helsen, og får dermed veldig høyt fravær samt manglende forståelse fra lærere. Tror derfor å gå visse fag som privatist er eneste mulighet jeg har for å bestå i dette skoleåret, og tviler sterkt på at jeg ville kunne få gjort det samme til neste år pga. Jobb og manglende studiemotivasjon.

Besvart 16.10.2018 12:31
 

Svar
Hei

Vi tolker deg som at du er elev på vg3, så svaret baserer seg på det.

Ja, du vil få et godkjent vitnemål med generell studiekompetanse når du har fullført alle fag. Det vil du uavhengig av om du har tatt fagene som elev eller som privatist (eller i en kombinasjon). For å få et førstegangsvitnemål må du fullføre på normert tid, eller ha et vedtak om utvidet opplæringsrett fra skolen.  

Det er ikke mulig å være elev og privatist i et fag samtidig. Hvis du prøver å melde deg opp til privatisteksamen i et vg3-fag mens du er elev på vg3 vil den bli stoppet.

Hvis du skal ta et vg3-fag som privatist mens du går på vg3 må du først slutte i faget. Du er tatt inn som fulltidselev, så skolen kan si nei til en søknad om å slutte i fag og bli deltidselev. 

Vi anbefaler at du snakker med rådgiver på skolen din, for å se om dere sammen kan komme frem til en god plan for hvordan du kan fullføre VGS på en god måte. Kanskje vil det innebære at du tar fag som privatist, eller kanskje det finnes andre løsninger.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Du har rett på tilpasset opplæring

Skoleskilt (colourbox.com)

Vanskelig å lære på den måten læreren din underviser på? Eller kanskje du er blant dem som føler at du ikke får nok utfordringer i timene? Si fra, for du har rett til at undervisningen tilpasses deg.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag