Hopp til hovedinnholdet

Må jeg ta fransk på videregående?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hallo, Jeg går i tiende klasse og har hatt fransk i to år nå, men jeg liker det ikke i det hele tatt og jeg er ikke flink i fransk. Det blir vanskelig for meg fordi jeg allerede har et ekstra språk enn de andre siden jeg er fra utlandet. Jeg vet at vi må fortsette med fremmedspråk på videregående skole..Men finnes det en mulighet for å droppe det? Uten at det går utover noe? Kan jeg ta mitt eget morsmål på VGS isteden for fransk???? For hvis jeg kan så hadde det blitt så mye lettere for meg!

Besvart 14.01.2019 11:55
 

Svar
Hei! Tusen takk for ditt spørsmål. 

Jeg forstår at du synes det er vanskelig med fransk. Det finnes heldigvis en del alternativer for hvilke språk du trenger å lære på videregående. 

På alle de studieforberedende utdanningsprogrammene er det obligatorisk med et fremmedspråk i tillegg til engelsk. Men du trenger ikke nødvendigvis å ta fransk. Du kan velge et annet fremmedspråk eller spørre om det holder at du får karakter i ditt morsmål. På vilbli.no står det: "Hvis du kan et fremmedspråk godt eller har et annet morsmål enn norsk, svensk eller dansk, kan det hende at dette språket kan være ditt fremmedspråk, på nivå I eller II. Dersom det ikke undervises i språket ved skolen din, må du dokumentere kunnskaper i språket ditt ved en privatisteksamen, både muntlig og skriftlig."

På yrkesfaglige utdanningsprogram har man ikke andre fremmedspråk enn engelsk, så der vil du slippe språk.


Tror du likevel at du vil ha store problemer med det, bør du snakke med faglærer for eventuell spesialundervisning eller tilpasset opplæring. Se artiklene jeg har lagt under svaret.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett på tilpasset opplæring

Skoleskilt (colourbox.com)

Vanskelig å lære på den måten læreren din underviser på? Eller kanskje du er blant dem som føler at du ikke får nok utfordringer i timene? Si fra, for du har rett til at undervisningen tilpasses deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag