Hopp til hovedinnholdet

Pappa sier at 4 er dårlig og alkohol ikke er farlig. Hva kan jeg si?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Heii! Har dere noen argumenter når pappa sier at karakter 4 er dårlig og at alkohol ikke er skadelig? Takk på forhånd.

Besvart 17.02.2019 19:44
 

Svar
Hei!

Det er ikke alltid lett å skulle argumentere mot foreldrene sine, spesielt dersom de er veldig påståelige og ikke lytter til barn og unge sine tanker og meninger. 

Det er heller ikke slik at det trenger å være bare ett svar på alle spørsmål.

Når man skal argumenter for eller mot noe, så er det lurt å skaffe seg kunnskaper om det man snakker om. Da kan man rolig fortelle hva forskning sier og hvor denne forskningen står beskrevet.

Karakterer

Når faren din sier at karakteren 4 er dårlig, så kan man argumentere med at det avhenger av hva man ser det i forhold til og hvilket mål man har i faget og hvilken utdanning man har lyst til å ta. 

Har man tidligere hatt karakteren 2 og 3, så er det å klatre opp til 4 kjempebra. Det viser at man har jobbet og blitt flinkere i faget. Det spørs også helt hva man er fornøyd med selv. 

4 er en god karakter. Om man har mål om å ta en utdanning som krever 5 eller 6, så kan man jobbe mot det målet. Det må være opp til hver enkelt og det er aldri for sent.

Foreldre bør stimulere barna sine til å bli nysgjerrige på å lære og kanskje ha mindre fokus på karakterer. Om man synes et fag blir morsomt, så får man også mer lyst til å lære mer og får også dermed bedre karakterer. Har man fokus på læring, blir faget mer interessant.

Alkohol

Om du skal diskutere om alkohol, vil jeg råde deg til å lese om alkohol. Skaff deg informasjon som gjør at du kan argumentere saklig og stå for det du sier. Vis gjerne til hva forskning sier og hvor du har lest om det.

Når det gjelder alkohol, så er det heller ikke bare ett svar på dette. Alkohol er skadelig dersom man drikker for mye av det og for ofte.

Alkohol er et rusmiddel og bør brukes med varsomhet. Jo mer man drikker av det og jo oftere, jo farligere er det. Da er det lettere å bli avhengig.

Det er ikke lov til å kjøpe alkohol før man er 18 år i Norge. Den loven er der for at ungdommer skal utsette debutalderen for alkohol. Dess tidligere man begynner å bruke alkohol, jo mer har man tilbøyelighet til å drikke senere i livet og også til å prøve andre rusmidler. Det viser forskning. Det oppfordres også til at voksne ikke drikker når barn og unge er tilstede. 

Barn merker fort når voksne endrer seg, noe som skaper usikkerhet og frykt. Da blir det skadelig for barns oppvekst. 

Det er mange ting å tenke på når det gjelder alkohol.

Husk ellers når du skal diskutere at målet ikke trenger å være at man må vinne diskusjonen, men at man argumentere for sine synspunkter, samtidig som man har respekt for hverandres meninger. Da blir det morsommere å diskutere. 

Jeg legger ved noen artikler som kan hjelpe deg i argumenteringen.

Ønsker deg lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersgrenser og alkohol

Ølflasker (colourbox.com)

Det er aldersgrenser både for servering og salg av øl, vin og brennevin. Det er ikke lov å servere eller selge alkohol til personer under 18 år.

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er og hvordan den fremstilles, hvordan den påvirker kroppen og hva promille er.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag