Hopp til hovedinnholdet

Eg lure på om eg har presentasjonsangst?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, eg e ei jente på 14 år. Eg e egentlig ganske glad i å ha presentasjoner men eg klare ikke pga eg blir kvalm, svett, føle eg ikke får nokka fult, skjelv, møtes stemmen litt, føler at alle stirrer, og sende drepende blikk. Sånn har det vært siden 7 klasse, mn så ble det bedre med årene mn eg hadde det ennp sånn uansett hvor godt eg kunne presentasjonen min. Etter at eg byttet skole (3 skoleuke i 2019) så hadde eg gått et halvt år i 9 klasse og ska jo kunne det uten problemer. Men no skal vi ha presentasjonen på den nye skolen og eg grue meg veldig masse, e kvalm og andpusten dager i forveien. Eg går og på drama innenfor kulturskolen og der går d helt fint, før da e eg ikke meg da e eg en rolle. Så eg lure på om eg har presentasjonsangst? Og har dere noen tips til hvordan eg kan klare og presentere ting, alene og i gruppearbeid uten og bli uvel? Hilsen fortvilet jente på 14½ år. (Takk på forhånd)

Besvart 17.03.2019 19:19
 

Svar
Hei jente 14 år. 

Det er så bra at du egentlig liker å holde presentasjoner og at du går opp kulturskolen på drama!

Det kan være at du har prestasjonsangst med tanke på å holde presentasjoner. Det er det veldig mange som har. De reaksjonene du beskriver er vanlige, også for de som har holdt mange presentasjoner. 

Ett tips er å innlede med å si at du er nervøs og at stemmen kan skjelve, og så kan du lage til en skjelvende stemme/lage noen grimaser/spille litt skuespill, før du ler litt og deretter går i gang med presentasjonen. Hvis man sier at man er litt nervøs, tar det brodden av det å være nervøs. De aller fleste vil kjenne seg igjen og du får gruppas/klassens sympati.  

Jeg tror det kun er kort tid før du helt fint klarer både å snakke fritt i gruppearbeid og når du skal holde presentasjoner. Det er fordi du går på drama på kulturskolen. Dette er en suveren arena å øve seg på og å utvikle seg i. 

Et annet tips er at du leker at du spiller en rolle når du skal presentere noe. Du kan spille (for deg selv) at du er meget flink skoleelev som skal holde presentasjonen, og du kan holde en alvorlig mine/ansikt. En annen rolle er at du spiller at du er en komiker som skal si noe alvorlig. Da vil smilet ditt ligge på lur hele tiden, noe som tar brodden av at du eventuelt er litt spenst og nervøs. 

Når du snakker, kan du se på en av de du kjenner best, møte blikket til den. På forhånd kan dere avtale at personen skal smile og nikke forsiktig til deg. Da vet du at du har den med deg, og det å la blikket innimellom gli til denne personen kan være gull verdt. 

Et tredje tips er du kan det du skal si veldig godt, at du har øvd nok. Da vet du at du kommer inn i det, selv om det kan glippe litt. 

Du kan lese de vedlagte artikkelen om temaet og du kan snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom. 

Jeg heier på deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag