Hopp til hovedinnholdet

Har dysleksi, og sliter med tysk og engelsk, hva skal jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg går studiespesialisering på en videregående skole og sliter veldig med engelsk og tysk pga min dysleksi. Jeg gjør det hakke bedre i engelsk enn i tysk, men strever fremdeles mest i engelsk pga at kravene er mye større der og medelevene mine ligger mye lenger foran meg i det faget i forhold til i tysk, hvor ingen er spesielt flinke. Jeg klarer såvidt å forstå noe når jeg leser engelske tekster, og sliter veldig med å formulere meg og skrive riktig på engelsk. Jeg føler at lærerne mine vet svært lite om hvordan dysleksi virker noe som gjør det enda vanskeligere. Det hadde vært mye enklere om lærerne hadde hatt forståelse over hvordan det var. Finnes det noen krav for tilrettelegging eller hjelpemidler?

Besvart 16.03.2019 07:32
 

Svar
Hei

Takk for din henvendelse!

Forstå at dette ikke er enkelt og at lærerne ikke er gode nok på tilrettelegging.

Du har rett på tilrettelegging og det finnes ulike måter å løse dette på. På www.statped.no og www.dysleksinorge.no finner du mye nyttig informasjon. 
Har du fått en sakkyndig vurdering av PPT? Du kan få mer riktig tilrettelegging og evt. spesialundervisning hvis du er utredet for vanskene dine.

En tilrettelegging i fagene du sliter med er nødvendig og dette må komme på plass. Det er viktig at du tar problemene opp med lærern din og at dere sammen kan tenke litt høyt om mulig tilrettelegging, selv om det selvsagt ikke er du som skal bære ansvaret for dette.

Snakk med lærer, kontaktlærer, rådgiver så fort som mulig, slik at dere finner gode løsning og riktig tilrettelegging for deg! Lykke til!

Hilsen
Elev -og lærlingombudet i Oppland, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du dysleksi? Du har rettigheter!

scrabble (colourbox.com)

Her finner du litt informasjon om rettigheter i skolesammenheng for deg som har dysleksi.

Les mer

Du har rett på tilpasset opplæring

skoleskilt (colourbox.com)

Vanskelig å lære på den måten læreren din underviser på? Eller kanskje du er blant dem som føler at du ikke får nok utfordringer i timene? Si fra, for du har rett til at undervisningen tilpasses deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag