Hopp til hovedinnholdet

Strøk på eksamen. Kan jeg ta et annet fag som privatist?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Strøk i eksamen i t-matte og fikk 2 i standpunkt. Er det mulig å ta opp p-matte som privatist så begge disse karakterene blir strøket?

Besvart 13.08.2019 12:46
 

Svar
Hei

Her anbefaler vi at du snakker med rådgiver på skolen.

Hvis du stryker på eksamen på videregående, har du rett til å gå opp til en ny eksamen. Dersom du ikke møter til denne eksamen, må du ta den selv som privatist. Vi vet ikke om dette er aktuelt for deg eller ikke, men det er fint å høre med rådgiver om mulighetene dine. 

Det kan også være mulig å erstatte t-matte med å ta p-matte som privatist. Men her må du også snakke med rådgiver eller den som er vitnemålsansvarlig på skolen din først.

Det er nemlig skolen som bestemmer hva som er en godkjent fagkombinasjon på vitnemålet ditt, så hver gang du vurderer å bytte ut noe, må du høre med dem om det er godkjent. 

Dersom de godkjenner det og du tar !p som privatist, så vil den beste karakteren din telle på vitnemålet, altså den nye 1p-karakteren, dersom den er bedre enn 1t-karakterene, og 1p vil erstatte begge 1t-karakterene dine. 

Men start med å snakke med rådgiver på skolen, eller spør i administrasjonen etter den som er vitnemålsansvarlig, så får du klarsignal på hva du kan gjøre :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag