Hopp til hovedinnholdet

Jeg hater kontaktlæreren min. Jeg er så lei av alt og ingenting.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Aller først starter jeg med å takke dere for å besvare så mange spørsmål. Jeg har sendt inn noe jeg lurer på tidligere, og jeg fikk et kjempeflott svar på det jeg lurte på. Tusen takk! Uansett, til saken... Jeg føler meg veldig utakknemlig når jeg sier dette, men jeg er så lei av alt og ingenting. Jeg hater kontaktlæreren min. Jeg har aldri hatet et menneske i hele mitt liv, men hun der holder jeg bare ikke ut med! Hun gjør ikke annet enn å kjefte på oss (klassen) hele tiden. Hun sammenligner oss med 10. klassinger hele tiden. Hun kan ikke forvente at vi skal være like ansvarsfulle som 10. klassinger, når vi bare går i 8. klasse. Og hun står _aldri_ for det hun sier. Hun kan si noe den ene dagen, men neste dag nekter hun for at hun har sagt det. Hun skal alltid ha noe å klage på. For en stund siden hadde vi muntlig fremføring i norsk. Jeg gjorde det ganske bra, og jeg fikk 5+. Grunnen til at jeg ikke fikk en 6er, var fordi jeg hadde en liten huskelapp. Men tidligere hadde hun sagt at det ikke gjør noe om vi har en liten huskelapp, og at det ikke trekker ned på karakteren (igjen, hun står ALDRI for det hun sier). Hun klager alltid på at vi har et dårlig klassemiljø, men faktum er at alle i klassen trives. Ingen sitter alene, alle har det alltid fint, hele klassen er venner, og alle er glade i hverandre. Det er HUN som er problemet i klassemiljøet, ikke vi! Dessuten føler jeg ikke at hun utfører jobben sin som kontaktlærer godt nok. Jeg er elevrådsrepresentant i klassen, sammen med en annen gutt. Han andre gutten jeg er i elevrådet med, gjør ingenting. Han har på en måte meldt seg ut av elevrådet, og jeg må gjøre jobbet til to personer, noe som er veldig slitsomt. Jeg har sagt til kontaktlæreren min - gang på gang - at vi må ha et nytt valg i klassen, for jeg klarer ikke å gjøre jobben til to personer. Og da klikker hun på meg, og sier at det er mitt problem, og at hun ikke gidder å hjelpe meg. Faen i helvete, hvem søren skal hjelpe meg da?! JEG HATER HENNE!!! Det er ikke bare læreren min som får meg til å bli lei, men masse annet også. 14. desember 2010 mistet jeg tanta mi, etter ti år i kampen mot kreft. Hun var ikke mer en 56 år. Jeg hadde et utrolig godt forhold til henne, og jeg savner henne utrolig mye. Det hender at jeg bare knekker sammen og begynner å gråte, helt uten videre fordi jeg savner henne. Og så alt det andre drittet alle jenter går igjennom. Jeg har så sterke mensensmerter at jeg må bli hjemme fra skolen, jeg er ikke fornøyd med utseendet mitt, fordi noen alltid skal hakke ned på meg, jeg vil ikke være singel, jeg vil ha flere venner, og jeg vil bli bedre likt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Så fint å høre at vi har vært til hjelp tidligere, det blir vi veldig glade for å høre! :) Så til spørsmålet ditt:

 

Du beskriver utrolig godt hva du tenker og føler. Det er et viktig skritt på veien at du klarer å sette så gode ord på disse tingene. Livet går opp og ned, og akkurat nå høres det ut som du synes mange ting er vanskelige. Og vet du hva, det er helt greit å føle det sånn i blant. Det fine er at du prøver å få det bedre, finne løsninger og ta opp hva du synes er vanskelig.

 

Jeg forstår på det du skriver at du opplever kontaktlæreren din som veldig urettferdig. Det er ikke noe godt å føle at hun ikke forstår deg og at hun ikke står for det hun sier. Har du prøvd å ta opp dette med henne en gang dere ikke er i klasserommet sammen med alle de andre elevene? Det virker som du gjør en veldig god jobb som elevrådsrepresentant. Kanskje kan du bruke disse gode egenskapene til å snakke med læreren din når dere begge har tid og ingen er stresset? Spør om et møte, enten bare dere to, eller eventuelt sammen med en annen i klassen eller foreldrene dine. Uansett hva hun mener om saken så er det hennes jobb å legge til rette for et godt miljø i klassen, både faglig og sosialt. Kanskje er hun ikke klar over hvordan du opplever henne. Legg fram meningene dine på en saklig og gjennomtenkt måte uten å angripe. Prøv å finne løsninger sammen...

 

Hvis du synes det er vanskelig å snakke direkte med læreren eller skolen, så kan det være greit å lufte tankene dine med andre i klassen først. Er det bare du som opplever at det forskjellsbehandles? Er det flere som har dårlig kjemi med læreren, og er det andre som ser hvordan du behandles? Alle klasser kan kreve at klassens time holdes uten at noen lærere er til stede. Husk uansett på at dere forholder dere saklig og ser situasjonen fra alle sider. Vær løsningsorientert. Målet må hele tiden være at dere finner fram til en måte å ta opp saken deres med læreren der han/hun ikke føler seg angrepet.

 

Hvis læreren eller skolen ikke forstår hva du opplever som urettferdig eller at du ikke blir hørt, skriv ned episoder. Hver gang du føler deg forskjellsbehandlet eller det skjer noe som ikke er slik det burde være, så kan du notere ned hva som skjedde. Skriv når det skjedde og hvordan du opplevde situasjonen. Senere kan du diskutere disse episodene med læreren eller andre ved skolen. Dette er en fin måte for skolen å se hvordan DU opplevde situasjonen.

 

Jeg synes også du skal ta en prat med den læreren som er kontaktperson for elevrådet på skolen. Han/hun kan snakke med kontaktlæreren din slik at dere får valgt inn en representant til i elevrådet fra din klasse. Gjør dette raskest mulig, så slipper du å slite deg ut med alt for mange oppgaver alene. Og husk, i den perioden du er alene om ansvaret, ikke gjør mer enn DU rekker. Ikke ha dårlig samvitiighet for det du ikke får gjort. Vær heller stolt av alt det du får til. For det høres ut som du får til veldig mye!

 

Det må ha vært tungt for deg å miste noen du var så glad i. Etter noe sånt er det ikke så lett å se positivt på ting eller tenke framover. Det kan være fint å gråte, og det er lov å savne henne. Prøv å ta frem de gode minnene, og snakk med mennesker rundt deg som kan trøste når du ikke har det så lett.

 

Av og til må man selv bestemme seg for å tenke positivt. Det er jammen ikke enkelt bestandig, men prøv likevel. Bestem deg for å tenke på noe fint én gang hver dag i begynnelsen. Snakk med én ny person du kan tenke deg å bli bedre kjent med. Smil minst én gang til noen du går forbi på gaten. Si noe fint til deg selv minst én gang hver dag. Si noe fint til en venninne minst én gang hver dag osv. Gradvis vil du se at både de rundt deg og du selv klarer å tenke mer positivt. Kanskje treffer du også noen nye mennesker som du vil bli kjent med, eller du opplever noe gøy som blir et godt minne. Det er viktig at DU tar tak for å få det bedre. I tillegg til alt dette kan det være fint å snakke med noen. Både sosiallærer på skolen, helsesøster på skolen, helsestasjon for ungdom og andre voksne du stoler på, har tid til å lytte. Ofte hjelper det å snakke litt med noen "utenfra" om hvordan du har det. Kanskje føles alt litt lettere bare ved å fortelle noen om akkurat hva du tenker og føler?

 

Kanskje passer ikke alle disse tipsene for akkurat deg. Test litt og finn ut hva som fungerer, og les gjerne artiklene under dette svaret for enda mer informasjon.

 

Jeg ønsker deg riktig lykke til videre, vi heier på deg!Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Hvordan kan man komme gjennom sorgen?

Gutt sitter inntil et tre og gråter ( colourbox.com)

Mange har drivkraft til å se framover, til å få et bra liv og til å gjøre det de hadde planlagt. Det kan jo ikke bare være trist. Andre igjen takler sorgen på andre måter.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Urettferdig behandlet på skolen? Dette kan du gjøre!

stoler på pultene (colourbox.com)

Blir du ikke sett i timene? Og får du dårligere karakterer eller flere anmerkninger enn du synes du fortjener? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å løse problemet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen