Hopp til hovedinnholdet

Alt for mye av fritiden min på å være på facebook og annen surfing

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg bruker alt for mye av fritiden min på å være på facebook og annen surfing på nettet. Jeg liker det ikke selv, og føler dette stjeler alt for mye av tiden min, men jeg vet ikke hvordan jeg skal korte ned tiden jeg sitter på nettet. Vi har ofte lekser som må gjøres på pc, og da ender det som oftest opp med at jeg sitter på facebook og chatter samtidig, noe som igjen fører til at jeg bruker mye lenger tid på å faktisk få gjort leksene. Hvordan skal jeg klare å bruke mindre tid på meningsløse ting internett? Og hvor lang tid er det normalt å bruke på facebook o.l hver dag?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Det du beskriver, er nok noe mange kjenner seg godt igjen i. Facebook er så tilgjengelig når man først er inne på PCen for å jobbe med andre ting, at det er lett å la seg avlede. Jeg synes du viser god innsikt i hva du opplever som problemet her. Dette er et godt utgangspunkt, så nå gjelder det å finne rutiner som gjør at du klarer å konsentrere deg bedre med leksene og andre ting, uten å fristes til å bruke tid på Facebook.

 

1. Logg av!

Mitt første og kanskje beste tips til deg, er å være litt streng med seg selv. Logg av Facebook! Det høres kanskje enklere ut enn det er, men det må til. Ikke ha automatisk innlogging til Facebook på PCen. Ved å hver gang måtte taste inn brukernavn og passord, blir sperren høyere for å logge inn når du egentlig er på PCen for å gjøre andre ting. Logg også alltid ut igjen når du har vært inne og sjekket noe på Facebook, slik at det blir vanskeligere å gå inn igjen med en gang etterpå. Bestem deg for å ikke logge inn, og gjenomfør det du har bestemt deg for. Dette krever selvdisiplin i begynnelsen, så kanskje kan du alliere deg med noen hjemme. Fortell at du vil skjære ned på Facebook-bruken din, og spør om de kan hjelpe deg med å spørre hva du gjør innemellom når du sitter på PCen. Det går også an å slå av nettet hjemme når du sitter med skriveoppgaver som ikke krever bruk av internett, eller at du og foreldrene dine lager avtaler om hvor lenge/hvor mye du får bruke PC hver dag. Slike avtaler kan du også lage med deg selv. Pakk vekk Pcen når du har satt av tid til å gjøre andre ting, så den ikke står rett foran deg og frister.

 

Andre tips du kan teste ut:

 

2. Lag deg rutiner

Du kan begynne i det små. Bestem deg eksempelvis for å gjøre lekser en fast tid hver dag. Sett av 1 time (eller gjerne mer) til lekser, samme klokkeslett hver dag. Ikke logg på Facebook før denne leksetiden er ferdig. Jobb effektivt, og slutt jobbingen etter nøyaktig denne timen/tiden du har satt av. Kanskje rekker du ikke å bli ferdig med alt i løpet av tiden, men slutt likevel av og fortsett til samme klokkeslett dagen etter. Noen ganger har du kanskje ikke så mye lekser at du fyller opp hele tiden. Jobb likevel med skolearbeid hele tidsperioden. Du kan gjøre repetisjonsoppgaver eller øve deg til neste ukes prøve.

 

3. Sjekk muligheten for å gjøre leksene på skolen før du går hjem

Kanskje kan du låne et grupperom eller et annet sted på skolen der du får sitte i fred. Når skoledagen er ferdig, sett deg til med leksene med en gang. Husk å spise og husk at du får tatt litt frisk luft før du begynner. Kanskje er det lettere å gjøre ferdig alt av skolearbeid før du i det hele tatt går hjem. På den måten kan du konsentrere deg om skolearbeid når du jobber med lekser i skolebygningen, og Facebook når du er hjemme.

 

4. Lag lister over når du skal gjøre hva

Skaff deg for eksempel en kalender der du skriver inn hvilke lekser du skal gjøre de forskjellige dagene. Dette gjør at du hver dag er forberedt på hva du skal gjøre. På den måten kan du motivere deg til å gjøre akkurat dét. Det er nemlig lett å miste konsentrasjonen hvis man setter seg ned for å gjøre lekser uten å på forhånd ha planlagt hva man faktisk skal jobbe med.

 

5. Ha tålmodighet, og lag små mål underveis

Det tar tid å lage seg rutiner. Ofte må du prøve og feile litt på veien. Ikke gi opp! Med jevn jobbing over tid vil resultatene garantert komme ettterhvert. Små mål kan være til mye hjelp for motivasjonen underveis. Et eksempel på mål kan være å gjøre leksearbeid til det faste klokkeslettet hver dag i en uke. Gi deg selv en liten belønning når du oppnår målet.

 

6. Er det umulig å holde seg helt unna - slå av chatten!

Om du først faller for fristelsen og logger inn på Facebook, gjør deg usynlig for andre. Det er utrolig vanskelig å konsentrere seg om skolearbeidet hvis det stadig vekk dukker opp venner på chatten. Chatten kan kanskje være fin til å spørre andre om skolerelatert stoff. Som oftest ender man imidlertid opp med å chatte om helt andre ting. Vent derfor med å logge inn på chatten til leksene er unnagjort.

 

Gjennomsnittlig bruk av Facebook varierer veldig etter alder, hvor man bor og i hvilket miljø man er i. Imidlertid vil jeg uansett si at når du selv føler at surfing og Facebook går ut over leksene og konsentrasjonen din for skolearbeid, da bruker du for mye tid. Test derfor ut tipsene jeg har nevnt lenger opp for å finne rutiner som kan fungere for deg.


I artiklene under dette svaret finnes mange tips til studieteknikk og hvordan du kan jobbe med skolefagene. Kanskje finner du tips eller får noen gode ideer til arbeidsformer du kan teste ut. Lykke til!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Studieteknikk - hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Leksehjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag