Hopp til hovedinnholdet

Trenger tips på åssen jeg kommer til å få 5,9 snitt

Jente 16 år
 

Spørsmål

Ei jente på 16 år :) Jeg har bodd her i Norge på 5 år og har 5,5 snitt på skolen :)Jeg synes jeg har utviklet meg siden i fjor så hadde jeg 4,8 snitt og nå har jeg 5,5 snitt. Men jeg er ikke fornøyd for det føles som at jeg kommer til å synke på videregående. Jeg vil bli arkitekt eller lege. Målet mitt i VGS 1 skal være minst 5,5. Jeg sliter litt med livet mitt fordi jeg rydder hverdag og jobber hardt med skole. Jeg synes jeg har litt dårlig karakterer nå fordi jeg får 5+ og ikke 6. Hvorfor synes jeg at 5+ er dårlige? er det fordi jeg var vandt til å få 6 før? Jeg fikk bare 6 på andre skole. Hadde 5,9 snitt eller 6 snitt der og det var i Asia. Men her så har jeg 5,5, jeg synes det er drit dårlig :( Jeg trenger tips på åssen jeg kommer til å få 5,9 snitt i VGS1, VGS2 og VGS3. Har tenkt også å gå til studiespeasialiseng og etter vgs har jeg tenk å studere i UIO. Svar fort takk :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Jeg kjenner ikke deg, men på det du skriver så får jeg et inntrykk av at du jobber hardt og oppnår gode resultater på skolen, men samtidig stiller veldig høye krav til deg selv. Det er viktig å jobbe jevnt og godt for å oppnå gode karakterer. Du skriver at målet ditt er å ha 5,9 - 6 i karaktersnitt. Det er fint å sette seg mål og ha noe å strekke seg etter. Likevel er det viktig at målene er realistiske og ikke er så høye at man risikerer å gå helt lei på veien. Sliter du deg helt ut i denne prosessen, vil du nemlig uansett ikke klare å oppnå de karakterene du helst ønsker deg. Derfor er det også viktig å koble av, sove nok, spise sunt, trene, være med venner og få andre impulser enn kun skolearbeid. Du skriver at du ikke har det så lett med livet for tiden. Derfor synes jeg du skal jobbe litt med å si til deg selv:

Jeg er god nok!

Jeg gjør mitt beste!

Dette er det beste jeg får til akkurat nå, og det er bra nok!

 

Det er utrolig viktig å lære seg til å sette pris på de gode prestasjonene og alt man får til. Dette er det viktig at du jobber med. Samtidig kan det være lurt å snakke litt med mennesker rundt deg som du er glad i. Både familie og venner kan være flinke til å heie deg frem og skryte når du gjør noe bra. Men som sagt, det aller viktigste er at du selv klarer å få fram den gode følelsen inni deg når du får til noe bra. Og det å få så gode karakterer som du får, det er kjempebra!

 

5+ er ingen dårlig karakter, det er en kjempebra karakter. Du skal være stolt over å oppnå en så god karakter som 5+, ikke bli skuffet fordi du ikke klarte en 6er. I noen tilfeller er det dessuten bare småfeil eller tilfeldigheter som skiller 5+ fra 6. Jeg synes du skal fortsette den gode jobbingen med skolearbeidet, for på den måten er det ingenting som skulle tyde på at snittet ditt blir lavere på videregående. Ofte bruker man litt tid på å venne seg til ny skole, nye måter å lære på og nye lærere. Det virker som du har et veldig godt faglig grunnlag fra ungdomsskolen, noe som gjør at du vil ha gode forutsetninger til å prestere bra også på videregående. Snakk dessuten godt med lærerne dine underveis, og be om skikkelige tilbakemeldinger etter prøver og andre situasjoner der du blir vurdert, og spør dem om hva som skal til for å få den karakteren du ønsker og om de tenker at det er et realistisk mål for deg.  Sett deg realistiske mål.  -Kanskje det betyr at du kan få en toppkarakter i noen fag, men at du bør være fornøyd med en litt lavere karakter i andre fag.  -Husk å ikke bare måle deg selv i hva du får i karakter, men i hva du har gjort av innsats.  Hvis du har gjort full innsats, så gi deg selv ros for det også!!

 

Du har antagelig gjort en kjempeinnsats på ungdomsskolen og du viser jo også det ved at du har økt karaktersnittet ditt mye.  Dette kan du absolutt være fornøyd med.  Du kommer jo sikkert inn på det du ønsker på videregående med de karakterene du har nå.  -Det er første skritt på veien mot å bli det du ønsker.  -Så er det å ta ett og ett skritt videre; Jobbe jevnt og trutt med fag for fag på videregående.  -Du vil greie å få til det du vil når du setter deg realistiske delmål og jobber systematisk mot dem.  Husk også å sette deg mål om å gjøre andre ting som gir deg glede og energi i hverdagen!

 

Lykke til videre!

 

 

Hilsen utdanningsrådgiveren og helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Karakterer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om karakterer