Hopp til hovedinnholdet

Ødelegger virkelig 2 i matte sååå mye? Foreldrene maser.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente som går siste året på ungdomskolen. Jeg har kommet opp i matteeksamen som jeg skal ha på mandag (21.05.2012). Jeg er elendig i matte, og det har jeg alltid vært. Jeg ligger på 1-2 i karakter. Her om dagen startet mamma og pappa og kjefte på meg fordi jeg er dårlig i matte. Jeg har privat lærer i matte og de kjefter på meg fordi andre må bruke tid på å lære meg matte. De sier jeg er utakknemlig osv osv. Og når jeg sier jeg driter i matte, så begynner de med " du får ikke god jobb, du skal leve av disse årene" blablabla. Mitt spørsmål er da: Hva slags jobber kan jeg få med 2 i matte? ødelegger det virkelig såå mye som alle skal ha det til?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Det finnes mange utdanninger og jobber som ikke handler spesielt mye om matte eller krever at man er kjempeflink i matte. Derimot er det uansett slik at karakteren din i matte både på ungdomsskolen og videregående teller like mye som alle andre karakterer på vitnemålene. Lav karakter i matte vil altså gjøre at du totalt oppnår lavere gjennomsnittskarakter og poengsum som teller når du skal søke videre utdanning. Både når du nå søker videregående og om du senere skal søke høyere utdanning, er det karakterene som teller for om man kommer inn der man vil. Med en veldig svak karakter i matte vil du altså stille svakere i konkurransen om skoleplass der du vil, enn om du hadde høye karakterer i alle fag. Det finnes dessuten arbeidsgivere som er opptatt av karakterene dine når du eksempelvis søker sommerjobb eller deltidsjobb ved siden av skole/studier. I tillegg til alt dette, er det selvsagt slik at man i dagens samfunn behøver grunnleggende kunnskaper i matte i veldig mange sammenhenger. Det er viktig å kunne beregne prosent når man handler på salg i butikken, det er viktig å kunne forstå tallene i selvangivelsen for å se om man har skattet riktig, det er viktig å ha god økonomiforståelse for å kunne holde orden på utgifter og inntekter man har, kunne sette opp budsjett, betale regninger, sammenlikne priser etc. I tillegg er det slik at man i veldig mange jobber vil oppleve å måtte bruke matematikkferdigheter (eksempelvis forstå budsjetter og regnskap, gjøre innkjøp, sammenlikne tilbud og anbud etc), selv om jobben i seg selv ikke handler om matematikk eller realfag.

 

Som du skjønner er det mange grunner til at du bør stå på best mulig med mattefaget. Alle kan likevel ikke være like gode i alt, det viktigste er at du gjør ditt beste. Forhåpentligvis har også foreldrene dine forståelse for dette. Jeg tror det er viktig for foreldrene dine å føle at du virkelig gjør ditt beste. Det er kjempebra at du får ekstra hjelp av privatlærer, for dette gir deg et veldig godt utgangspunkt til å forbedre deg. Kanskje maser foreldrene dine på deg fordi de er bekymret eller tror du ikke står på så godt du kan. Når du sier at du "driter i matte", kan nok dette gjøre at de blir enda mer bekymret og maser enda mer. Jeg tror derfor det er viktig at du klarer å snakke godt med foreldrene dine om disse tingene. Kanskje kan dere lage en avtale der de lover å stole på at du jobber godt og mye med faget, og at de slutter å mase. Til gjengjeld kan du love at du skal gjøre ditt beste, sette av mye tid til jobbingen med matte og ikke klage. Dette er bare et forslag. Viktigst er det at dere får til en god prat om disse tingene, for slik det er nå så kan det hende alt føles verre fordi dere misforstår hverandre og dermed blir irritert på hverandre. Vis gjerne fram dette spørsmålet du har sendt til oss og med svaret fra meg dersom det er vanskelig å få i gang praten.

 

Riktig lykke til videre, stå på!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva skal du med utdanning?

klasse leser (colourbox.com)

Noen ganger lurer du sikkert på hva du skal med det du lærer på skolen. Her kommer noen svar - det venter belønning i andre enden.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Karakterer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om karakterer