Hopp til hovedinnholdet

Jente, 14, får kommentarer fra andre, hva skal hun gjøre

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har et spørsmål til dere! Jeg går ikke på skolen - skal starte i niende etter sommeren. Men jeg får hjemmeundervisning så det er egentlig ikke det største problemet lenger. Jeg er sosial og ute som helt vanlig. Har aldri fått noen stygge kommentarer eller sleske spørsmål, men i dag var jeg og ei god venninne ute med hunden og tre andre var ute. To av dem er ett år yngre enn meg og den tredje var lillesøstra til den ene, som går i sjette tror jeg. Han ene er og har alltid vært en liten drittunge som tror han er guds gave til verden. Og selvfølgelig skulle han si "Hvorfor er du ikke på skolen?" og jeg sa bare "Fordi du skal ha noe å lure på." Fordi i mitt hode har han absolutt INGENTING med meg å gjøre. Og jeg synes ikke han skal ha den retten å få svar om privatlivet mitt heller, og når jeg sier pass dine egne saker får jeg ekle kommentarer tilbake. Han sier "ha dere vekk" konstant til vi går fra fotballbanen - som er gigantisk forresten. Alt jeg vil er å gå bort til han, kaldkvele han og si "meg kødder du ikke med, og snakker du til meg igjen med den tonen får du svi" for jeg har alltid vært sjenert og aldri sagt noe. Jeg vil kunne gå ut og være i fred med vennene mine uten at noen skal stå å glane, grave og si ekle kommentarer. For mitt liv er mitt liv sist gang jeg sjekket. Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du skriver til oss i ung.no!

Jeg forstår godt at du blir irritert, og jeg er helt enig med deg i at han, slett ikke har noen rett til å få innsikt i privatlivet ditt! Du skriver ikke noe om hvordan han stiller deg det første spørsmålet om hvorfor du ikke er på skolen. Det har kanskje ikke noe å si, for igjen, han har ikke noe rett til å vite. På den annen side tenker jeg at det kan være lurt, også for å slippe flere spørsmål, å svare på en måte som ikke kan virke provoserende. Og, du kommer helt sikkert til å få flere spørsmål, også fra andre mennesker. Det kan være lurt å tenke ut et svar på det spørsmålet som gjør at du ikke må blir sint og irritert hver gang noen spør?! Og som heller ikke gjør at du føler du må utlevere deg selv.

Ditt liv er ditt liv! Men folk er nysgjerrige, og kan hende også det er et ønske om vennskap som gjør at han eller andre spør, hva vet jeg. Men jeg tenker at det er ikke verdt å bruke så mye energi på alle andre, så det kan være lurt å tenke seg et standard svar på det spørsmålet som du kan svare uten at det koster deg noenting...

Jeg ønsker deg masse lykke til!

Hilsen

 

Camilla (helsesøster)

 

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag