Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 13 år, går i 7. klasse og er lei meg. Når får jeg større bryster? Hva er normal vekt? Hva er normalt hoftemål? Hvordan kan jeg gå fort opp i vekt? Jeg ønsker mer kvinnelige former og å ikke være så tynn.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år og går i 7.Klasse.. Jeg er ung, men er ofte deprimert.. Jeg er nemlig ikke fornøyd med kroppen min.. Det er ikke en eneste dritt jeg liker med kroppen min.. Jeg veier 30-31 kg.. HALLOOOO? jeg er 13 år og vekten min tillhører en 4. eller 5. klassing.. Jeg har nesten ikke pupper.. Det er 63 cm rundt brystene.. Det er en hard stor klump inni brystet også er den en liten form av fett rundt den der den skal vokse og formes, men ellers.. HELT FLAT.. Det er det problemet jeg hater mest med meg selv.. Rundt bena mine er det 45 cm????... Jeg lurer på : 1. Hva er normal vekt for en 7.Klassing? 2. Hva er normalt hoftemål for en 7.klassing? 3. Hvor fort kommer puppene? Får jeg for eksempel større pupper til sommeren? eller om 4-5 måneder? 4. Hvordan går jeg opp i vekt fort?Jeg har begynt å trene lårene siden der vil jeg ha mer fett og på rumpa.. Men hvordan får jeg mer fett på resten av kroppen? Håper gjerne på svar, trenger virkelig hjelp Hilsen meg...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no

Du virker fortvilet da du føler at du er spinklere en de flest på din alder. Det er ofte vanskelig å føle seg annerledes. Det kan være like utfordrende å være undervektig som å være overvektig. Ofte er årsaken til hvordan kroppen vokser genetisk betinget. Det vil si at vi bare må vente til at det skjer av seg selv. Kostholdet og aktivitetsnivået kan også påvirke veksten. De kostholdsrådene som gis i Norge gjelder for alle. Om du er spinkel skal du fremdeles spise sundt. Det legges ved en artikkel om anbefalt kosthold.

Det første tegnet på at puberteten er i gang er at man begynner å utvikle mer fett på kroppen. Du kan ikke selv fremprovosere puberteten. Kjønnshormonene kommer i gang og veksten skyter fart. Du kan spørre dine foreldre når de kom i puberteten, da dette er arvelig. Her må du bare være tålmodig. Det er svært ulikt når jenter begynner sin pubertetsutvikling. I den alderen du er nå så vil det med stor sannsynlighet skje snart. En hovedregel er, har du ikke fått menstruasjon innen du er 16 år skal du oppsøke fastlege for å få en utredning. Dette skjer svært få.

Helsesøster på skolen vil kunne bidra til å finne ut om du er undervektig eller normalvektig. De aktuelle målene du skriver avhenger også av høyden din. Som regel står disse i forhold til hverandre. Er du undervektig vil alle mål være mindre en normalt. Helsesøster kan også bidra med å gi kostholdsråd for å gå opp i vekt. Er du undervektig kan dette være uheldig for helsen. Det er da anbefalt å kontakte fastlege for en medisinsk vurdering og eventuelt behandling.

Vær stolt av den kroppen du har!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg / kriser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg / kriser