Hopp til hovedinnholdet

Jeg har vært mye deprimert og hatt mye motgang. Nå er jeg ikke deprimert lengre, men strever med fortiden.

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Jeg er en gutt på 19 år, jeg har vært mye depprimert og hatt mye motgang. Nå er jeg ikke deprimert lengre, og livet er litt enkelere. Men jeg sliter mye med fortiden. Jeg får blant annet flashbacks. Og de kommer ut av det blå med Javne mellomrom. Jeg kan sitte på fest, eller i timen på skolen eller ved middagsbordet hjemme. Plutselig så kommer de og da er det som Om en film går om og om igjen i hodet mitt. Hvorfor skjer dette ? hva kam jeg gjøre ? Og er det bare meg eller er dette noe som er vanlig ? Setter stor pris på svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 19 år


Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du strever med fortiden din. Jeg kan forstå at dette er vanskelig for deg og at du får tanker om det er deg det er noe galt med. Det er det ikke!

Det du beskriver høres ut som er normale reaksjoner på unormale hendelser fra fortiden.

Du sier ikke noe om hva du gjenopplever og innholdet i flashbacksene du har så jeg svarer deg på generelt grunnlag.

Dersom man i perioder over tid utsettes for mye stress og uro av ulike årsaker så går kroppen i en konstant beredskap. Etter en stund når situasjonen roer seg ned så kan alt virke "normalt" igjen før man plutselig får bilder eller glimt av det ubehagelige som har funnet sted.

Det som skjer er at fortiden og nåtiden går i hverandre og kroppen og hjernen din reagerer på en måte på hendelser fra fortiden som om det gjelder her -og-nå.

Det beste du kan gjøre med dette er å forsøke å tenke på at du ikke er i fortiden. Ved å minne deg på dette kan du bruke forskjellige teknikker som går ut på å beskrive rommet du er i, si til deg selv at du er trygg, ha noe i hånda du kan klemme/ ta på - et eller annet som du kan bruke som et slags anker til nåtiden og som minner deg på at du er trygg.

Dette kan kanskje høres rart ut eller kan oppleves vanskelig i starten men hensikten med det er å få hjernen til å klare å oppfatte at det ikke er noen grunner til å føle ubehag.

Videre vil jeg anbefale deg å snakke med noen om fortiden din slik at du kan få bearbeidet hendelsene du har opplevd. Da kan du snakke med fastlegen din å få henvisning til psykolog.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Håper du får det bedre snart!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg / kriser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg / kriser