Hopp til hovedinnholdet

Er svært deprimert, selvmordstanker, har oppe en fasade. Hva gjør jeg?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger. Jeg er svært deprimert og har selvmordstanker hele tiden. Når jeg var liten ble jeg misbrukt av Min far som er psykisk syk. Jeg vet han ikke mente dette, men han er psykisk syk og vi har ett godt forhold i dag. Jeg flyttet også fosterhjem. I fosterhjemmet var de ikke greie mot meg og jeg kom til ett nytt fosterhjem der jeg ble slått og ikke hørt på i 5 måneder. jeg hsr også bodd på flere instutisjoner og jeg bare klarer ikke mer. Jeg går på skolen hver dag og virker blid og fornøyd hele tiden, men dette er bare en fasade og jeg kjenner jeg blir sliten. Jeg er sliten hele tiden når jeg er hjemme og gruer meg til skole hver dag. Hva bør jeg gjøre ? :/ har flere ganger prøvd å kvele meg selv med belte og selvskading. Prøver og holde meg unna siden jeg vet det er dumt men er veldig vanskelig.

Besvart 11.01.2019 22:47
 

Svar
Hei, gutt 17 år

Du har opplevd svært mye vondt og dette er helt klart ikke vondt å forholde seg til og å kjenne på. Alt du har opplevd er urettferdig og ikke din feil. Ingen mennesker og spesielt ingen barn skal måtte gå gjennom så mye vanskelig. 

Det er helt forståelig at du har en følelesmessig reaksjon på alt det du har opplevd. Det at du forsøker å kvele deg selv høres for meg ut som en desperat handling der du ønsker å komme deg ut av de vanskelige følelsene og tankene du har. Som du sier selv så prøver du å la være å selvskade og å komme deg ut av dette men det er ikke lett. Det finnes hjelp å få!

Det som hjelper for å få det bedre fra vonde følelser er å snakke om det. Mange trener gjerne oppfølging hos psykolog eller annet helsepersonell for å motta psykoterapi/samtalebehandling. Noen får også hjelp med medikamenter og dette er det en lege/psykiater som vurderer. Det er også flott om man har noen man kan snakke med i familie- og vennekrets som kan støtte, men dette er det ikke alle som har. Det er fint at du har et godt forhold til din far nå - men det ligger også en vanskelig historie der som kanskje er noe av det som du hadde trengt å snakke med noen andre om nå i ettertid. 

Det er helt klart slitsomt å holde oppe en fasade. Det at du later som om alt er OK fører nok også til at de som er rundt deg ikke klarer å plukke opp at du har det vanskelig og derfor heller ikke tilbyr deg hjelp eller støtte. Dette høres ut som en vond sirkel. 

Det lureste er at du går til helsesykepleierHelsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Her kan du få hjelp og råd til å vite hva du skal gjøre videre. Det finnes hjelp å få for å bearbeide vonde ting som har skjedd i fortid og også å takle nåtid og redusere selvskading, depresjon og selvmordstanker. Dersom du trenger noen å snakke med med en gang kan du skrive/ringe til Alarmtelefon for barn og unge tlf 116 111 eller du kan skrive/ringe til Kors på halsen. Det viktigste er at du ikke blir sittende alene med slik du har det nå. 

Ikke nøl med å ta kontakt med noen - de vonde følelsene og tankene du har nå skal du ikke måtte sitte med alene. Jeg håper du snart får hjelp og får oppleve at ting snur og blir lettere. 

 

 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise