Hopp til hovedinnholdet

Kutter meg. Hva kan jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei eg har skrevet her før, om kutting. Jeg stoppet i en stund helt til en dag i livet etter eg fikk en melding at kjæresten min slo opp med meg, og han ville ikke snakke til meg i det heletatt om bruddet. Vi var jo sammen lenge.. Det var da jeg fikk en ganske kraftig depresjon. Når jeg trodde at eg begynnte å bli litt bedre så eg at han og en venninne av meg flørtet og det knuste meg virkelig. Eg måtte se det hver dag i flere måneder og det fortsetter. Har snakket med venninna mi om det og ho flørter ikke, men eg vet ikke om han gjorde det. Og det var vell fra det punktet eg begynnte og kutte altså før eg snakka med ho. Altså problemet var bare at det ikke bare var kutting men eg smørte det i fjeset mitt ledde fortsatt, den skumle tingen var at eg også smakte på det. Helt siden bruddet har eg grått meg selv til søvn hver natt og det begynner å bli noen måneder.og klarer ikke å fokusere i timene lengere i det heletatt, hodet er fult av tanker, noen ganger ingenting. Hva kan eg gjør?

Besvart 11.06.2019 21:38
 

Svar
Hei jente 15 år!

Det er vanskelig når den man er glad i gjør det slutt og kan gjøre enda vondere når personen viser interesse til andre som er nær deg. Kjærlighetssorg er vondt og vanskelig. Noen ganger kan det gjør at man tyr til selvskading for å håndtere det vonde. Å kutte kan gjøre at en føler seg bedre der og da, men på lang sikt vil det føre til at man føler seg verre. Det er derfor viktig at man får god og riktig hjelp.

Kjærlighetssorg kan gå utover nattesøvn og gamle strategier som man tenkte man var ferdig med kan komme tilbake. Det er heller ikke uvanlig at man opplever å være litt mer i ubalanse, har tankekaos, tomhetsfølelse, eksperimenterer litt mer og mangler konsentrasjon.

Noen å snakke med. Det hjelper for å få litt orden i vonde tanker og følelser. Kan du snakke med foreldrene dine? Har du noen andre voksne du stoler på? Man trenger litt ekstra omsorg når man har det vanskelig. 

Helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom har god kompetanse til å hjelpe. De kan hjelpe deg komme igang med å jobbe med nye strategier for å håndtere det som er vanskelig. Hvis du trenger det kan de sende henvisning til psykologisk behandling for barn og unge (BUP). 

Psykologisk førstehjelp og hjelpehånden kan være nyttige verktøy når man skal ta fatt på denne jobben. Her kan du bli bedre kjent med negative tanker og følelser, hva som skjer i kroppen og alternative måter å håndtere de på. Det krever litt tid og innsats, men dette er verktøy du kan bruke resten av livet. Jeg har lagt ved noen artikler du kan se på.

Jeg sender deg allverden av tanker og klemmer. Ta godt vare på deg selv.  

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Kjærlighetssorg

Jente med knust hjerte (colourbox.com)

Kjærlighetssorg er noe de fleste av oss opplever før eller siden. Hjertet ditt blir knust. Alt føles svart og trist. Hvordan skal du klare å komme over den du har elsket av hele ditt hjerte?

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Hvordan takle å bli avvist?

Gutt sitter i en trapp og er deppa (colourbox.com)

Er du betatt av eller forelsket i en som ikke gjengjelder følelsene dine? Husk at man ikke kan bli likt av absolutt alle. Hva kan du gjøre?

Les mer

Kjærlighetsråd

Forelsket (colourbox.com)

Trine (18) har vært sammen med noen forskjellige gutter. Hun grubler på hvem som er riktig for henne. Den forrige var jo ”Mister Perfect” da hun ble sammen med ham, men det viste seg at hun tok feil igjen, og nå er hun oppgitt over seg selv.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser