Hopp til hovedinnholdet

Vi har en venninne som trenger hjelp.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Vi er 2 jenter på 14 år og vi trenger hjelp. Venninen vår er rett og slett ikke god i hodet. Hun drikker, hun har seksuelle forhold til gutter/menn, hun røyker og andre ting som ligner veldig på dette. Vi vil veldig gjerne melde henne inn på psykiatri men vi vet ikke om vi skal gjøre det eller snakke med voksne. Voksne kan melde det til barnevernet men vi vet at foreldrene hennes er bra. Hun har selvmordstanker og kutter seg itillegg. Kan vi få hjelp?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei  jenter, 14 år.

Takk for at dere skriver til oss. Det er sikkert ikke lett for dere å vite at venninnen deres har det vanskelig og gjør så mange ting som er skadelig, og setter henne i fare.


Denne venninnen deres er heldig som har dere.

Det er selvsagt ikke lett å vite hva dere skal gjøre, men vi anbefaler at venner sier i fra til voksne når ungdom gjør ting som ikke er bra. Dere skriver at venninnen deres  drikker, røyker, har seksuelle forhold til gutter/menn, kutter seg og har selvmordtanker. Hun må få hjelp.

Hvis dere ikke sier i fra kan det jo hende at denne venninnen deres gjør noe som kan skade henne. Dere skriver jo blant annet at hun er sammen med menn, ikke bare gutter. Det kan jo da bety at hun utsettes for overgrep, og det er alvorlig.

Dere skriver at foreldrene hennes er ok, så kanskje dere kan si i fra til dem? Kanskje vet ikke de hva hun driver med, og da kan de heller ikke hjelpe henne.

Det går også an å snakke med helsesøster på skolen, og få hjelp av henne til å ta saken videre. Man kan melde bekymring anonymt til barnevernet, men hvis dere mener at denne jenta har foreldre som bryr seg bør de få vite hva datteren holder på med.

Det kan godt hende at venninnen deres blir kjempesint, men noen må si i fra slik at hun får hjelp.

Det er jo ikke sikkert at det er nødvendig at hun får vite hvem som har sagt i fra heller. I denne saken er det viktigste at hun får hjelp.

Jeg håper venninnen deres får hjelp til å få det bedre.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Hva er samtykke til sex?

Skal vi ha sex? Ja eller nei?

Det er lov å ombestemme seg, også når du starter en seksuell aktivitet. Lær deg å tyde den andres signaler, og pass på at du er tydelig selv. Lær her hva samtykke til sex egentlig er.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp