Dette
spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan
ha skjedd etter den tid.
Hei
Jeg blir imponert over deg og hvordan du tenker! Det er bra at du tenker at du må stå på nå, for det vil du få igjen for senere. det er helt riktig! Men, jeg forstår at når det er mye å gjøre på skolen, så er det vanskelig å holde motivasjonen.
Det er helt normalt at motivsjonen svinger. Det første du bør gjøre er å ta en prat med noen. For at du skal få det bedre og gjøre noe med situasjonen din, MÅ du snakke med noen på skolen. Enten det er helsesøster, rådgiveren eller læreren din. De skal ha tid til å lytte og kan også ha gode tips i din situasjon. Fortell om hvordan du opplever klassemiljøet. Snakk om hvilke konkrete ting du tror skolen kan gjøre for deg slik at skolehverdagen blir litt bedre og mer motiverende. Kanskje hjelper det med mer praktiske oppgaver, flere skoleoppgaver i stedet for hjemmelekser eller liknende. Eller kanskje du kan få jobbe litt med en hobby du har som en del av skolehverdagen? Eller du kan få være i en bedrift å jobbe noen dager i uka i stedet for teori på skolen? Skolen ønsker at du skal klare å fullføre, så det er helt sikkert mulig å få til egne avtaler i en periode for at du skal få opp motivasjonen. Husk å legge fram meningene dine på en saklig og gjennomtenkt måte. Vis at du virkelig ønsker å finne løsninger og gjøre noe med situasjonen. Sett opp mål sammen med læreren din. Å klare målene gir en deilig mestringsfølelse, og ikke minst lyst til å fortsette å nå nye mål!
Ofte er det bare små ting som skal til for at man fort får mer motivasjon og en bedre rutine for skolearbeidet. Her kommer noen tips:
1. Lag rutiner for leksene
Det er viktig at du finner rutiner for når du skal tenke på skolearbeid og når du skal tenke på andre ting. Hvis du tenker på alt mulig samtidig hele tiden, er det vanskelig å få gjort noe som helst. Aller først må du altså jobbe med å lage deg rutiner for skolearbeidet. Dette er ikke gjort i en fei. Du må finne rutiner som passer for akkurat deg, og dette innebærer gjerne litt prøving og feiling for å komme fram til løsninger som fungerer.
Du kan begynne i det små. Bestem deg eksempelvis for å gjøre lekser en fast tid hver dag. Sett av 1 time (eller gjerne mer) til lekser, samme klokkeslett hver dag. Ikke spill, vær med venner eller liknende før denne leksetiden er ferdig. Jobb effektivt, og slutt jobbingen etter nøyaktig denne timen/tiden du har satt av. Kanskje rekker du ikke å bli ferdig med alt i løpet av tiden, men slutt likevel av og fortsett til samme klokkeslett dagen etter. Noen ganger har du kanskje ikke så mye lekser at du fyller opp hele tiden. Jobb likevel med skolearbeid hele tidsperioden. Du kan gjøre repetisjonsoppgaver eller øve deg til neste ukes prøve.
2. Følg med i timen!
Det høres kanskje enkelt ut, men likevel er det ikke alltid det. For å klare å konsentrere seg gjennom hele skoledagen er det viktig at du sover skikkelig (og nok) om natten, at du spiser regelmessig og sunt, at du får i deg nok væske, at du bruker friminuttene til å trekke frisk luft osv. Det er ikke alltid lett å stå i mot når venner vil kjøpe boller til lunsj eller bruke friminuttene til å spille spill, så her gjelder det å være litt streng med seg selv. Og i selve timene bør du være bevisst på å jobbe stille og grundig. Ikke la deg forstyrre av sidemannen. Det er også lurt å engasjere seg i undervisningen. Faktisk så er det ofte utrolig mye lettere å følge med om man rekker opp hånda, svarer på spørsmål og deltar i diskusjoner, selv om kanskje ikke temaet man har om bestandig er det du synes er mest spennende.
3. Sjekk muligheten for å gjøre leksene på skolen før du går hjem
Kanskje kan du låne et grupperom eller et annet sted på skolen der du får sitte i fred. Når skoledagen er ferdig, sett deg til med leksene med en gang. Husk å spise og husk at du får tatt litt frisk luft før du begynner. Kanskje er det lettere å gjøre ferdig alt av skolearbeid før du i det hele tatt går hjem. På den måten kan du konsentrere deg om skolearbeid når du jobber med lekser i skolebygningen, og spilling når du er hjemme.
4. Lag lister over når du skal gjøre hva
Skaff deg for eksempel en kalender der du skriver inn hvilke lekser du skal gjøre de forskjellige dagene. Dette gjør at du hver dag er forberedt på hva du skal gjøre. På den måten kan du motivere deg til å gjøre akkurat dét. Det er nemlig lett å miste konsentrasjonen hvis man setter seg ned for å gjøre lekser uten å på forhånd ha planlagt hva man faktisk skal jobbe med.
5. Bruk skolefagene i hverdagen
Bruk hoderegning når du er i butikken (matte). Følg med på nyhetene og hva som skjer i verden (samfunnsfag/RLE). Les bøker (norsk). Se filmer på engelsk uten teksting (engelsk). Her gjelder det å være kreativ! Det finnes mange slike måter å lære på uten at du tenker over at du faktisk lærer.
6. Ha tålmodighet, og lag små mål underveis
Det tar tid å lage seg rutiner. Ofte må du prøve og feile litt på veien. Ikke gi opp! Med jevn jobbing over tid vil resultatene garantert komme ettterhvert. Små mål kan være til mye hjelp for motivasjonen underveis. Et eksempel på mål kan være å gjøre leksearbeid til det faste klokkeslettet hver dag i en uke. Gi deg selv en liten belønning når du oppnår målet.
Hvis du står på og biter tennene sammen, er jeg sikker på at det ordner seg for deg:). Lykke til, jeg heier på deg!
Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no