Hopp til hovedinnholdet

ser ting og hører stemmer, bør jeg gå til lege?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vet ikke helt hvilken kategori dette går under, men jaja... Jeg har ofte følt at noen ser på meg, redd i mitt eget hus.... men alltid kun det, jeg har et stort hus så det er nokk derfor. Men for litt siden ble alt værre... Det startet med at jeg kunne høre noe som ikke var der, nesten hallusinasjoner... på den tiden viste jeg ikke hva det var... trodde de var ekte.... men en dag våknet jeg av at noen ropte men hvisket navnet mitt.... jeg trodde jeg hadde forsovet meg og at det var mamma... men klokken var 05:42 og ingen var våkene... Senere gikk jeg til skolen, og jeg hørte det igjen... noen ropte navnet mitt! I begge friminuttene ringte klokkene, men det gjorde de ikke... jeg trodde det var over til slutt og at det gikk bra... men nå nettop hørte jeg noen banke på vinduet mitt (i 1. Etg) og det var ingen der.... og jeg ser fjes overalt... jeg er redd... hva skal jeg gjøre? Er jeg gal? Burde jeg gå til lege?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss når du har det slik som du forteller. Det er sikkert både forvirrende og skremmende å bli usikker på sine egne inntrykk og tanker.

Å slite med å skille hva som er tanker og hva som er virkelighet er for de fleste ikke enkelt. Når man ser ting som ikke er der i virkeligheten, kan man bli skikkelig urolig og stresset. Det samme gjelder med å høre stemmer. Du er ikke alene om å oppleve slike plager, og du kan lese mer om stemmehøring her.

Man blir gjerne redd for å fortelle om sånne problemer som du forteller om også. Det er litt synd, for det er jo ingen som kan noe for slike vansker og derfor trenger man heller ikke å være flau over det. Det vi vet, er faktisk at slike ting som du beskriver går lettest over hvis man snakker om det med noen. 

Tror du foreldrene dine eller andre som du kjenner kunne ha vært til støtte for deg? Da er det verdt et forsøk å snakke med dem. Du kan få gode råd i denne atikkelen om hvordan du kan ta det opp. Eller så kan du bare vise dem det du skrev til oss, så slipper du å si så mye. 

Jeg syns det er bra at du lurer på om du bør gå til lege. Det er en fin måte å søke hjelp på. Du kan spørre en voksen om hjelp til å bestille time hvis du vil. Du kan enten ta med deg noen, eller gå inn til legen alene. Legen din kan snakke litt med deg og høre hvordan vanskene oppleves for deg. Så kan legen prøve å finne ut hva dette kommer av, eller dere kan bli enige om hvilken hjelp som passer for deg videre. Leger har oversikt over tilbudene som fins rundt omkring, ikke vær redd for å stille spørsmål om du lurer på noe. 

Du kan også gå til helsesøsteren på din skole. Hun har taushetsplikt og kan hjelpe deg videre. Kanskje det hadde vært bra om en voksen på skolen visste om hva du sliter med?

Jeg håper du får god hjelp og at du finner ut av dette raskt slik at du slipper å være redd. 

Lykke til!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Råd til deg som sover dårlig

Jente våkner (colourbox.com)

Sliter du med å få sove godt, sovne når du legger deg eller med å komme deg opp om morgenen? Slik henger det sammen, og dette kan du gjøre.

Les mer

Hvordan kan jeg fortelle andre at jeg ikke er psykisk frisk?

Jenter prater sammen (colourbox.com)

En gutt på 14 år stilte oss dette spørsmålet. Her kan du lese hva psykologen svarte. Gode råd også for andre som strever litt psykisk og holder det for seg selv eller lurer på hvordan man kan fortelle det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp