Hopp til hovedinnholdet

Har sosial angst, usikker på å gå til psykolog fordi alle ser jeg er borte

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har sosial angst tror jeg, fordi alle kjennetegnen passa meg. Mamma vil ta meg til psykologen. Men jeg er usikker, jeg vill ikke at folk skal vite det, når dei oppdager at jeg er borte fra skolen så mange ganger. Jeg snakker ikke så mye med folk/venner. Alltid redd får at folk skal oppdage at jeg er nervøs. Mamma har snakket dette med noen folk, men jeg vil at ingen skal få vite det. Og jeg vil ikke ta opp problemet. Vil at ingen skal bry seg. Men mange sier at dei er bekymret. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre

Besvart 02.02.2019 18:22
 

Svar
Hei, jente på 13 år!

Takk for spørsmålet ditt. 

Jeg forstår godt at du kan oppleve dette som ubehagelig. Dersom du har sosial angst så er det jo nettopp det at andre skal legge merke til deg og gjerne "dømme" det du gjør som er noe av den største bekymringen. Det er også vanlig å være redd for at andre skal se at du er nervøs/engstelig slik som du beskriver at det er for deg. 

Husk på at alle andre har som regel mer en nok med seg selv. Det kan være lett å tenke at "alle andre" følger med på hva vi gjør til den minste detalj. Men dette er ikke tilfellet. Tenk bare selv over hvor ditt fokus er i hverdagen - klarer du å følge med 100% på hva alle andre gjør? Ved å tenke sånn kan du kanskje også endre litt på bekymringer for at alle skal legge merke til at du er vekke. Det kan hende noen legger merke til dette men de trenger ikke å vite hvorfor. Det er du som bestemmer hva som skal bli sagt i klassen. Mange synes faktisk at det kan være litt lettere dersom man bare er ærlig om det også - det er ofte verre å grue seg enn å hoppe ut i det. Det høres ut som om det er flere som allerede vet at du ikke har det så bra siden du skriver at de har sagt at de er bekymret. 

Jeg tror uansett jeg ville lyttet til mamma som ønsker å få deg til psykolog. Her kan du få gode råd slik at du får det bedre. Det å ha sosial angst kan være veldig tungt og ødeleggende i hverdagen - men her finnes det masse god hjelp å få. Du kan også få tips til hva psykologen tenker at du kan si i klassen om spørsmålet om hvorfor du er borte kommer opp. 

Jeg ønsker deg lykke til og håper du snart får det bedre!

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp