Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett til bostipend?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei, jeg er 16 år og går helse og oppvekstfag vg1. jeg ønsker å flytte til hybel eller leilighet i byen, men trenger bostipend for at det skal være mulig. litt om meg; jeg bor 14 km unna skole, så må derfor ta buss. jeg må dra minst 1 time før skolen starter for å rekke bussen. etter skolen er bussen ofte full, og da hender det at bussjåføeren sier at vi må vente på neste buss (kommer 1 time etter). jeg spiller håndball og trener 4 ganger i ukedagene i en hall ved skolen. og om kveldene har jeg sjelden noen som kan kjøre og hente meg til og fra byen, så hadde vært praktisk å bo nærmere hallen så jeg slipper at noen kjører meg. foreldrene mine er skilt og bor ca 300 meter fra hverandre. det har vært mye styr om hvem jeg skal bo til, siden jeg ikke ønsket å bo 50% hos min far lengre, grunnet rot, og mye uro hjemme. hos min mor, bor det 3 andre unger (3,5 og 12 år) og en stefar som jobber bort på båt annenhver uke. er det mulig for meg å kunne få bostipend og flytte til byen?

Besvart 09.11.2018 09:36
 

Svar
Hei

De fleste som får bostipend får det på grunnlag av at det er lang avstand mellom der foreldrene dine bor og skolen. Da må avstanden være på minst 40 km eller mer. Dersom reisetiden hver dag blir på 3 timer eller mer per dag, så regnes det også som lang avstand, uansett om avstanden er på 40 km eller ikke. I så fall regnes også slikt som ventetid og slikt med som reisetid. Dersom det ofte ikke er plass på kollektivtransporten, slik at du må vente ekstra, så kan det også telle med i forhold til reisetid.

Det går også an å få bostipend dersom det er andre forhold som gjør at du må flytte. Da må det være slik at det det ikke er mulig for deg å bo hjemme og fortsette på skolen. Da kan slike ting som dårlig plass og mye uro telle med. 

Dersom du synes noe av dette er aktuelt for deg, så kan du søke om bostipend. Da bør du sende inn dokumentasjon som viser situasjonen, gjerne sammen med et brev der du kort forklarer situasjonen, slik at Lånekassen kan vurdere saken. I denne saken så kan det være aktuelt med for eksempel en rutetabell og en oversikt om når du begynner og slutter på skolen. Dersom skolen er kjent med situasjonen, så kan det hende at de kan skrive en bekreftelse. 

Du kan lese mer i artikkelen om bostipend under, eller på Lånekassen sine hjemmesider.

Vennlig hilsen Lånekassen i samarbeid med ung.no

Hei. Takk for at du kontakter Ung.no. Så fint at du har overskudd til å søke hjelp for å få det bedre.  Hva med å snakke med helsesøster på skolen du går? Forklar situasjonen med to hjem mye uro og slitsom reise til og fra skolen. Når du og helsesøster har blitt kjent er det lettere for helsesøster å skrive et vedlegg til lånekassen. 

Har du familie på stedet der skolen er ? Er det eventuelt mulighet for overnatting der i perioder med mye på skolen og trening? 

Vil du diskutere ønsket ditt anonymt kan du kontakte:Røde Kors hjelpetelefon for barn og ungdom, tlf: 800 33 321 her møter du voksne som har tid og lyst til å lytte og snakke med deg, helt anonymt. De som svarer på telefonen er vant til å snakke med barn og unge. Du kan snakke med hjelpetelefonen om alt, enten du er glad, trist, redd, lurer på noe eller du trenger hjelp. Åpnet hver mandag til fredag kl 14.00-20.00. Du kan også ta kontakt over nett. Nettside: www.korspahalsen.no

Ta og en titt på artiklene jeg har lagt med.

Lykke til hilsen helsesøster.

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Flytte for å gå på skole – kan foreldre nekte deg?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Planlegger du å gå på en skole langt unna? Irritert fordi foreldrene dine nekter deg å flytte hjemmefra? For man har jo rett til å velge hvilken skole man vil gå på selv, har man ikke? Eller? Her finner du reglene.

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte