Spørsmål og svar

Hvordan bidrar næringsstoffene i maten til kroppen min?

Jente, 16

Hei! Jeg er 16år og går på svømming og fotball. Jeg blir alltid sulten kl 10 og kl 14. Jeg har spurt dere tidligere om hva jeg kan spise, men jeg vil vite hva de ulike malene gjør i kroppen F. Eks blåbær, havregrøt osv, vil lsm vite hva det er sånn ordentlig. lsm disaklarider osv? Takk

Svar

Hei!

Jeg tolker det litt som at du ønsker å vite hva de ulike bestanddelen i maten gjør i kroppen. Dette kan du leser mer om i vår artikkel: Alt du trenger å vite om næringsstoffer. Du kan blant annet lese om karbohydratet her, slik du spør om.

Vi har også skrevet et liknende svar her tidligere.

Et sunt kosthold handler om å spise variert, og om å spise passe mengder mat i forhold til hva man trenger av næring. Variasjon sørger for at man får i seg alle næringsstoffene man trenger, og så er det klart noen matvarer som er sunnere enn andre.

Akkurat hvor mye hver enkelt skal spise til frokost, lunsj og middager kommer an på flere ting: kjønn, vekt, høyde, aktivitetsnivå, høy/lav forbrenning. Jeg kan derfor ikke svare deg på hvilke mengder som er passe for deg.

Du nevner f.eks blåbær og havregryn. Jeg kan forteller litt om disse:

Blåbær en kilde til næringsstoffene:

  • vitamin E og C - antioksidanter som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress og styrker immunsystemet. Vitamin C øker også opptaket av jern fra andre matvarer.
  • folat - bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kostfiber
  • kostfiber - er bra for fordøyelsen og motvirker forstoppelse

Havregrøt er en kilde til næringsstoffene:

  • betaglukan (et type kostfiber): gir langsom blodsukkerstigning og da jevnt blodsukker, en god, langvarig metthetsfølelse og god fordøyelse.

Hvis du har havregrøt med melk så får du næringsstoffer fra melken også:

  • Kalsium - bidrar til vedlikehold av skjelettet og tennene
  • Jod - viktig for huden, stoffskiftet og nervesystemet vårt. For barn bidrar jod til normal vekst.
  • Vitamin B2 og B12 - bidrar til normal omsetning av energi, normal nervefunksjon og er av betydning for blodcellene våre.

Dette med næringsstoffer i maten og hvordan de påvirker kroppen vår er et stort og kompleks tema. Hvis du har en genuin interesse for hvordan mat påvirker kroppen, så kan det høres ut som du kunne trivdes med å studere klinisk ernæring. Her får man grundig innføring i sammenhengen mellom kropp og mat. Les mer om yrket her. - Kanskje dette er noe for deg på et senere tidspunkt?

Jeg håper dette kunne være et svar til det du lurte på. Ønsker deg alt vel!

med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog i ung.no

Besvart: 13.11.2022

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål