Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få bestevennen min til å slutte og røyke?

Jente 15 år
 

Spørsmål

jeg har en venn som er 15. hun er deprimert og har hat spisefortyrelse tro jeg. hun røyker og jeg og kompisen min prøver og få henne til å slutte men da sier hun bare jeg blåser ikke inn røyken. og da sier jeg men hvis du ikke blåser inn røyken hvorfor kan du ikke bare si nei til å ta den røyken da. og da sier hun som vanelig du forstår ikke. og da sier jeg til henne. er du redd for og si nei for det virker som om hun er det ettersom hun er klar over at røyking dreper. jeg tror at hun er redd for og si nei til den røyken fordi hun ikke vil miste de vennene. og da sier jo jeg selfølgelig at hvis vennne dinne ikke vil være venn med eg lengre bare fordi du ikke vil røyke så er ikke det noen venner du bør ha. men hun vil ikke høre på meg og fortsetter bare med jeg trekker ikke inn røyken. tror du hun er redd for og si nei? og hvordan kan jeg få henne til å forstå det og slutte med og røyke. hilsen en jente som ikke har tent og sitte og se på at bven min ødelegger livet sitt.

Besvart 02.06.2019 21:59
 

Svar
Hei

Det er ikke så lett å vite hva venninnen din tenker når hun røyker. Det jeg hører er at du bryr deg mye om henne og at du er bekymret for hva røykingen gjør med livet hennes. 

Det er vanskelig å få noen andre til å slutte å røyke. De må helst ville det selv for å klare det og for at det skal bli en varig slutt. Ingen liker å føle seg presset. Og hvis de føler at noen maser kan de lett gå i vranglås, og da blir det noen ganger nesten enda vanskeligere å gjøre forandringer.

Så det er lurt å ikke mase om at hun skal slutte å røyke. Isteden kan du fortelle henne at du bryr deg om henne og at du er bekymret for henne. Du kan fortelle henne hvorfor du ønsker at hun skal slutte å røyke og spørre hva hun tenker om det. Du kan si at du vil hjelpe og støtte henne dersom hun bestemmer seg for å prøve å slutte. Og at du vil bli veldig stolt av henne dersom hun klarer det og for alle skritt hun tar på veien. 

Hvis hun er negativ til dette, men ikke helt avvisende til å snakke om røykingen, kan du tenke at du skal prøve å være nysgjerrig på henne: Du kan spørre hva hun liker ved røyken og hva hun ikke liker så godt. Det kan hjelpe henne å se på røyken med nye øyne.

Noen som røyker er opptatt av  

Noen ganger hjelper det ikke uansett hva vi sier. Da er det ofte bedre å slutte å snakke om det en stund. Gi personen litt tid til å tenke over ting i fred. 

Hvis du fortsetter å være bekymret for venninnen din kan du snakke med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Da kan du få hjelp til å finne en ny måte å hjelpe venninnen din på. Helsesykepleieren har taushetsplikt og kan ta ansvar for å snakke med venninnen din isteden. 

Vennlig hilsen

Tobakksveileder med psykologikompetanse

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg få en annen til å slutte å røyke eller snuse?

Jente brekker sigarett i to (colourbox.com)

Det er vanlig å bli både bekymret, sint og lei av andres avhengighet. Mange unge skriver og lurer på hva de skal gjøre når en de er glad i bruker tobakk. Her kan du lese noen av svarene på spørsmål som handler om venner, foreldre og kjærester som snuser, røyker eller damper e-sigaretter.

Les mer

Tips når du vil endre en uvane eller slutte med noe

Rødt kryss på kalender (foto: ung.no)

Ønsker du å slutte med noe, starte med noe eller forandre på noe? Ønsker at de nye vanene skal vare? Her får du noen råd som kan være til hjelp så det ikke bare blir med et halvhjertet forsøk eller bare med tanken.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk