Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg få faren min til å slutte å snuse fort?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hvordan skal jeg få faren min til å slutte å snuse fort,har prøvd i mang år men har bare fortsetter. Er så redd få å miste han å det hjelper ikke akkurat å lese alle de nyheten om at snus gir deg høy risiko For kreft og hjerteinfarkt osv. Plis svar fort tenger virkelig deres hjelp,nå har han holdt på i flere år nå får det være nokk,trenger ders tips må få han til å høre på meg å skjønne konsekvensene en gang for alle

Besvart 26.06.2019 22:35
 

Svar
Hei

Det er fint at du ønsker at faren din skal slutte å snuse. Dessverre er det vanskelig å få noen andre til å slutte. Hvis de skal klare å slutte og fortsette å være snusfrie må de ville det selv. Det er fordi snusing gir en avhengighet av nikotin som kan være veldig sterk og mange syns det er veldig vanskelig å slutte.

Når en er avhengig av nikotinet som finnes i snus, røyk og vape, er hjernen vant til å få tilført nikotin flere ganger om dagen. Noen har snusen i mye av dagen og får dermed i seg veldig mye nikotin. Når det går lenger mellom hver snus eller en ikke får snus i det hele tatt begynner hjernen å reagere på at den ikke får det den er vant til. Reaksjonene kaller vi abstinenser og det kan være uro, irritasjon, kvalme, hodepine, humørsvingninger, konsentrasjonsvansker, problemer med å være i ro og med å sove, blant annet. 

Abstinensene går over etterhvert når en slutter å snuse, men det kan være veldig tøft når det står på. Mange må prøve flere ganger før de klarer å slutte. Her kan du lese om avhengighet av nikotin. 

Som du skjønner kan det være en tøff jobb faren din har foran seg. Da er det ikke så lett å gjøre det hvis en føler seg presset og maset på. Det kan være at faren din har hørt hva du sier og vet at det ikke er bra for han at han snuser. Kanskje har han både dårlig samvittighet og skyldfølelse for at han ikke har klart å slutte ennå. 

Det som kanskje kan hjelpe dere er hvis dere har en rolig samtale hvor du forteller faren din hvorfor dette er så viktig for deg. At du er redd for at han skal bli syk og at du skal miste han. Du kan si at det ville bety veldig mye for deg om han sluttet og at du gjerne vil hjelpe og støtte han på veien. 

Kanskje kan du vise han dette svaret? Kanskje kan dere se på nettsidene til Slutta.no sammen? Både der det står om sluttetips og om hjelpemidler og Slutta-appen. Det finnes medisiner både med og uten nikotin som en kan få på apoteket for å få hjelp til å slutte. Det er også noen medisiner en kan få av legen for å lettere klare å slutte.

Hvis han ikke vil snakke om det eller høre på deg syns jeg du skal snakke med en annen voksen du stoler på. Du skal ikke gå rundt og være redd hele tiden. Kanskje kan den du snakker med enten snakke med faren din for deg eller hjelpe deg å finn eut hva du skal gjøre videre. Helsesykepleier på skolen eller på Helsestasjon for ungdom kan du snakke med om dette og mange andre ting. 

Til slutt vil jeg si til deg at jeg skjønner du bli redd når du leser om helserisikoen ved å snuse. Sykdom fra snusing tar lang tid å utvikle og det er ok om faren din trenger litt tid før han klarer å slutte. Det er også viktig å huske på at voksne mennesker må ta vare på og ta ansvar for kroppen sin selv. Du kan ikke gjør mer enn å støtte han og så må han gjøre resten av jobben. 

Vennlig hilsen Tobakksveileder med psykologikompetanse

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg få en annen til å slutte å røyke eller snuse?

Jente brekker sigarett i to (colourbox.com)

Det er vanlig å bli både bekymret, sint og lei av andres avhengighet. Mange unge skriver og lurer på hva de skal gjøre når en de er glad i bruker tobakk. Her kan du lese noen av svarene på spørsmål som handler om venner, foreldre og kjærester som snuser, røyker eller damper e-sigaretter.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Vil du slutte å snuse?

Bilde av snusboks og hender (www.helsedirektoratet.no).

Det er vanskelig å slutte, men det er mulig! Kanskje du bare skal hoppe i det? Her får du forslag til slutteoppskrift.

Les mer

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig? Hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk