Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Jeg vil gjerne slutte og røyke, har røykhoste

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vil så gjerne slutte og røyke, har prøvd så mange ganger, det går enkelt og greit ikke, visst ikke jeg får min daglige porsjon av siggaretter så blir jeg bare sur, grinete og forbanna, har prøvd med nikotintyggis, og det meste annet det går ikke. Jeg har røykt siden jeg var 12. Og den siste tiden har eg fått en vanvittig hoste, og den får jeg veldig noia av. Hosten svir som faen i halsen og gir trykk i brystet, men jeg har ingen problemer med å puste. Uansett, jeg lurer på om dere har et par tips til hvordan jeg kan klare og slutte, og om dere vet om en liten forklaring til hva hosten kan være? Hilsen KT. Jeg lurer på om dere har e

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Så fint at du har tenkt til å slutte å røyke!

Du forteller at du har prøvd mange ganger, men ikke lykkes ennå. Du opplever at humøret svinger voldsomt. Nikotintyggis og mange andre ting har du prøvd, men ingen ting hjelper. Du har stygg hoste som svir i halsen, trykk i brystet som gjør at du er bekymret for helsen din. Det er viktig for deg å slutte nå, men vet ikke hvordan du skal klare det.

 

Grunnen til at det er så vanskelig å slutte er fordi hjernen er vant til å få sin dose med nikotin flere ganger om dagen. Når den ikke lenger får jevnlig påfyll vil kroppen reagere med å bli rastløs. At du blir sur, grinete og forbanna er vanelige abstinensraksjoner, det er helt normalt.

 

For de fleste er røyksug noe som kommer og går. De varer vanligvis bare noen minutter av gangen, så hvis man kan klare å avlede seg selv i de minuttene, vil det gå over! For noen hjelper det å ta en slurk vann, ringe en venn, høre på musikk, spise en gulrot osv. Hva kan du gjøre for å avlede deg selv i de situasjonene?

 

Det er vanlig å ha mest røyksug den første uken etter å ha sluttet. Så vil det gradvis bli mindre. Likevel er det slik at du kan oppleve røyksug flere uker etter å ha sluttet. Dette henger sammen med at situasjoner du alltid tidligere har røykt, kan dukke opp igjen. Da gjelder det å avlede seg selv igjen. Etter hvert går dette av seg selv.

 

Hvis du opplever at folk rundt deg reagerer på det kan en løsning være å fortelle de rundt deg at du vil slutte å røyke. Rett og slett si nå holder jeg på å slutte å røyke, og jeg vet at jeg blir grinete og forbanna en eller to uker, er det greit at dere er litt ekstra tålmodige med meg den korte tiden?

 

 

Når det gjelder røykhoste er det første "skade" på lungene. Da hoster du opp litt slim som har samlet seg i løpet av natta.  Vi kan ikke si at alle vil gå videre til å utvikle kols, en lungesykdom som kan utvikles etter mange år med røyking, men det er tegn på at lungene reagerer på røyken.  I lungene ser vi mindre flimmerhår og mer slimproduserende celler. Når det produseres med slim og flimmerhårene som skal transportere slimet vekk vil du oppleve å måtte hoste.

 

Røykhoste er noe som forsvinner når du slutter å røyke. Flimmerhårene i luftveiene begynner å vokse ut igjen etter en måneds tid. Vanligvis tar det litt lenger tid før du blir helt kvitt hosten. Dette fordi slim som samler seg i lungene kommer opp når flimmerhårene begynner å fungere som normalt igjen.

 

Hvis du vil snakke mer om røykeslutt kan du ringe Røyketelefonen 800 400 85. Du kan være anonym og det er gratis fra fasttelefon. Hvis du bruker mobil, vil vi gjerne ringe deg opp igjen. Du kan også ta en kikk på www.tobakk.no. Her kan du laste ned brosjyren ”Klar”, et røykesluttprogram for ungdom. Det går også an å ta en prat med helsesøster eller fastlege hvis du er veldig bekymret for hosten din.

 

Hilsen Røyketelefonen 80040085
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk


Quiz: Hva vet du om vold?

Mye av volden som skjer på offentlige steder, blir ofte omtalt som blind vold eller umotivert vold. Hva menes med det?

ukens tema

Skolehverdag

kommentar

#forhomofile: Jeg synes det er helt fantastisk når folk er åpne homofile. Flere ganger møter jeg folk og tenker, skulle ønske de var hetero, for de er jo DRITKULE. Men først å fremst, hvis du er homofil, ikke vær redd for å komme ut av skapet. Jeg tror ikke folk tror det er så rart som du kanskje forestiller deg. Og hvis folk har et problem med homofile, har de ett seriøst problem med hjernen sin også. Det å være homofil er like normalt som det å være hetro. Folk som ikke greier å skjønne dette, greier heller ikke å sette seg inn i den moderne verden. Det kan selvfølgelig være et lite sjokk for venner, familie og dine nærmeste, men hvis de godtar deg som du er, så godtar de dette også. Det burde de i hvertfall. Sånn som vi lever nå så synes jeg egentlig at det er unødvendig å måtte si at det er helt greit å være homofil, lesbisk, trans .osv. Dette burde folk skjønne fra før. Hvis sånn du er ikke skader noen eller særer noen så må du vise det. Verden trenger flere originale personer. Jeg går på en skole der nesten alle er klonet. Det er bare dure klær og dyre ting, og nesten alle de som er populære er kjempeslemme. Sånn burde det ikke være Lik denne kommentaren hvis du er for en ny og bedre verden. Les innlegg Liten pil høyre