Hopp til hovedinnholdet

Fyrverkeri

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei. Hva er straffen for å bli tatt med pinne raketter? Det er vel ikke lov å ta med fyrverkeri til andre land? Hvem er det som blir straffet? Mvh gutt 14

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er 18 års aldersgrense for kjøp og salg av fyrverkeri i Norge.

Pinneraketter har vært ulovlig i Norge siden 2008, både salg og kjøp er ulovlig. Jeg er usikker på hva slags straff som gis, men har lest at politiet har gitt bøter på 8000 kr for ulovlig oppskyting av raketter.

Når det gjelder å ta med fyrverkeri til andre land, er det det andre landets lovgivning som gjelder. Så det blir vanskelig å svare på. Men i Norge er reglene slik at du ikke har lov til å ta med deg fyrverkeri fra f.eks Sverige til Norge, selv om samme type fyrverkeri selges i Norge. Årsaken til dette er reglene for import av fyrverkeri.

Du kan lese litt mer her i NRK sin artikkel.

Jeg ser at du er under den kriminelle lavalder (15 år) slik at du kan ikke straffes for forholdet. Men dersom du ødelegger noe, være seg gjenstand eller skade på personer, kan foreldrene dine til en viss grad bli erstatningsansvarlige for dine handlinger. Ellers, når du er fylt 15 år, er det du selv som vil få straffen.

Husk, fyrverkeri er ikke noe leketøy. Hvert år blir flere personer alvorlig skadet av fyrverkeri. Det er derfor en grunn til at reglene er slik de er. Jeg vil anbefale deg å vente med fyrverkeri-oppskyting til du er gammel nok.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Husk dette når du skal bruke fyrverkeri

Fyrverkeri (colourbox.com)

Vær forsiktig, og husk å ta dine forholdsregler når du er i kontakt med fyrverkeri. Fyrverkerireglene kan du friske opp her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Toll
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om toll