Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer hvis man blir tatt for å ha smuglet kvote?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg har hørt at foreldrene mine sier at, dersom man blir tatt for å ha smuglet kvote, så får man en bot, men at man I tilegg blir registert på svart liste?? Svart liste, vil det si at dere kommer til å registere alle som har blitt tatt for smugling eller sletter dere all information dems etter at han har betalt boten?? Hvis en gammel mann blir tatt for smugling som er en bot, kan han nekte å vise legitilmasjonen og betale boten med kontant eller kort, direkte på stedet, eller har han pliktig til å vise legitilmasjon??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, 

Hvis man smugler litt for mye over kvoten får man en bot som heter forenklet forelegg og man mister varene man har smuglet. Så lenge den blir betalt så er saken ute av verden og det blir ikke registrert noe sted.

Smugler man så store mengder at vi ikke kan skrive forenklet forelegg så vil man bli politianmeldt. Det er tollforskriften §16-9-2 som avgjør hvilke mengder vi kan skrive forenklet forelegg på.

Man er pliktig til å vise frem legitimasjon, gi de opplysningene og yte den hjelpen som vi finner nødvendig for å gjennomføre kontrollen. Se tollovens §13-9 her.

Å motarbeide tollmyndighetene for eksempel ved å nekte å vise frem legitimasjon er straffbart.

Får man et forenklet forelegg må man vise frem legitimasjon uansett om man vil betale der og da eller ikke. Man får som oftest med seg en faktura.

Hilsen Tolletatens Infosenter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tollkvote for alkohol og tobakk når du reiser til Norge

Flasker (colourbox.com)

Hvis du er gammel nok, kan du ta med deg en avgiftsfri alkohol- og tobakkskvote når du har vært i utlandet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Toll
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om toll