Hopp til hovedinnholdet

Hva er straffen for å smugle sprit til Norge?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, En kamerat av meg skal på ferie til Syden og han vurderer å smugle vodka med på flyet på hjemveien da det er veldig mye billigere sprit i utlandet enn her i Norge. Han er mindreårig (17 år). Jeg lurer på hva som er straffen hvis han blir tatt, og om det er noen litergrenser på hvor stor straff han kan få? Han sier at han tenker å ta med ca. 1-2 liter. Er det større straff å ta med 2 liter enn 1 liter? Dette dreier seg om 40%. Han har aldri vært i trøbbel med politiet før eller noe annet.

Besvart 25.06.2019 22:17
 

Svar
Hei

Hvis han blir stoppet i tollen, vil alkoholen i alle fall bli tatt fra han. 

Brudd på tollreglene kan også generelt straffes med bøter eller fengsel inntil 6 måneder eller begge deler, se tolloven § 16-2.

Dersom det dreier seg om 1-2 liter alkohol, vil han antakelig kunne slippe unna med et forenklet forelegg, det vil si en bot som aksepteres uten rettssak, i henhold til tolloven § 16-9. Slik jeg leser tollforskriften, vil et slikt forelegg være på 400 eller 800 kroner, avhengig av om det er 1 eller 2 liter sprit. Bøtene blir høyere, jo mer alkohol som forsøkes smuglet. For f.eks 4 liter sprit vil forelegget være 2500 kroner. 

Et slikt forenklet forelegg vil ikke komme på den ordinære politiattesten. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Kjøper alkohol uten å være 18 år

Har du legitimasjon? (colourbox.com)

Jeg er en gutt på snart 17 år. I påsken skal jeg på hyttetur, og har tenkt å drikke alkohol. Men det er en ting jeg lurer på. Hva skjer hvis jeg blir tatt for å kjøpe øl?

Les mer

Tollkvote for alkohol og tobakk når du reiser til Norge

Flasker (colourbox.com)

Hvis du er gammel nok, kan du ta med deg en avgiftsfri alkohol- og tobakkskvote når du har vært i utlandet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol og rus
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol og rus