Hopp til hovedinnholdet

Trening og kosthold for å bli slankere?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 12 år og syntes jeg har blitt litt rund ved magen og rundt og rompa..! .. syntes det er ganske rart. Jeg veier 45 kilo sist jeg skjekket som var for noen dager siden. Jeg lurer på hvordan jeg kan få vekk fett rundt magen og rundt og rompa? .. vi har svømming i gym å det er gutter i klassen som liker hu ene bare fordi hun er tynn og har fin kropp, jeg vil være tynn å kan gå i korte t-skjorter og stramme jeans, men kan ikke det når jeg er som jeg er nå, Har søkt overalt på nettet etter trening som hjelper mot å få vekk fett og sånt, gjorde det i 3 dager, men jeg sluttet, men vil begynne igjen. Jeg gikk litt på ski også. Hva kan jeg spise og trene for å bli bikini tynn?.. Hilsen meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

Her skal du først få du noen sunne kostholdstips:)

 • Spis 4 hovedmåltider (frokost, lunsj, middag og kvelds), og 1-2 mellommåltider per dag. Hvor mye mat du trenger til hvert måltid, avhenger av hvor mye aktivitet du er i. En av grunnene til at vi anbefaler regelmessige måltider er at det bidrar til at man klarer å opprettholde energien og konsentrasjonen igjennom dagen. I tillegg unngår man at det går lang tid mellom måltidene slik at man blir veldig sulten til neste måltid og da kanskje overspiser fordi man var så sulten.
  • Et mellommåltid er mindre enn et hovedmåltid. Det kan være en rå gulrot, kålrot, et eple, yoghurt/biola med litt grov müsli eller et grovt knekkebrød med pålegg
 • Velg matvarer som gir god metthetsfølelse. Fiberrike matvarer som f.eks. grovt brød og proteinrike matvarer som f.eks. kjøtt, fisk, kylling/kalkun, egg og belgfrukter med på å øke metthetsfølelsen.
 • Vann er den beste tørstedrikk, unngå kaloriholdig drikke som brus, saft, iste o.l. til hverdags.
 • La middagsporsjon bestå av:
  • 1/3 grønnsaker
  • 1/3 kjøtt/fisk/fugl/belgvekster som brønner eller linser
  • 1/3 poteter/ris/pasta (velg helst fullkornsprodukter eller kokt potet)
  • Et eksempel: tomatsaus med karbonadedeig, fullkornspasta og kokte grønnsaker som brokkoli og gulrot.
  • Et annet eksempel: salat av ulike grønnsaker med fullkornspasta og tunfisk/kylling/bønner.
  • www.matprat.no og www.godfisk.no har mange sunne og enkle middagstips.

Det anbefales at kostholdet er variert, da ulike matvarer inneholder forskjellige næringsstoffer. Det er ingen matvarer man ikke kan spise, men velg hovedsakelig disse matvarene til hverdags:

 • Grove kornprodukter (grovt brød, knekkebrød og frokostblandinger med lite sukker). Se gjerne etter Brødskala'n og Nøkkelhullsmerket.
 • Magre meieriprodukter (for eksempel skummet melk, ekstra lettmelk, lettmelk, smøreoster, cottage cheese, magre yoghurter med lite sukker, lettere gulost)
 • Magre kjøttprodukter (for eksempel kokt/røkt skinke, hamburgerrygg, kalkunpålegg, kylling som pålegg og middag, roastbeef, renskåret kjøtt)
 • Fisk og fiskeprodukter som middag eller pålegg (makrell i tomat, tunfisk, crabsticks, laks, torsk, sei, sild etc)
 • 5 porsjoner frukt, bær og grønnsaker hver dag ("5 om dagen". Grønnsaker kan brukes både til middag og rå som mellommåltider. På frukt.no finnes det mange gode oppskrifter på hvordan du kan bruke frukt og grønt både til middager eller som mellommåltider.
 • Vegetabilske produkter slik som oljer, myke margariner, majones, majonessalater (f.eks. italiensk salat), majonesbaserte dressinger i stedet for hardt smør. Litt usaltede nøtter og mandler kan gjerne inngå i kostholdet. Vegetabilske produkter inneholder den sunne typen fett (umettet), mens smør inneholder den dårlige typen (mettet fett).
 • Linser, bønner og erter 

Begrens inntaket av godterier, brus, kaker, potetgull, iskrem og andre søtsaker med mye sukker og fett på hverdagene, men det er så absolutt lov å kose seg i blant:)

Det kan være vanskelig å følge alle kostholdråd og anbefalinger, men selv om du ikke klarer å følge alle rådene er det svært positivt om du klarer å følge noen av dem. Etterhvert som du innarbeider deg nye vaner blir det enklere å spise sunt.

Når det gjelder treningen, så er all bevegelse positivt. Du bør derfor velge aktiviteter du synes er morsomt samtidig som du kjenner at kroppen jobber og du blir sliten. Varier gjerne, og hold på med masse forskjellig fysisk aktivitet. Gå noen skiturer, ta noen joggeturer, tren styrke og harde kondisjonsøkter. Kanskje du liker denne type trening? Ta i alt du kan og kjenn at du blir skikkelig sliten ved denne type trening, og kjenn å den gode følelsen det gir i etterkant :) Dette er effektiv og morsom trening. Hold ut så lenge som mulig, men ta korte pauser ved behov, selv om instruktøren ikke gjør det. DU kan gjerne trene slik 2-3 ganger per uke, f.eks. hver tirsdag og fredag. Så kan du kanskje gå en skitur en dag i helga og jogge en tur på torsdager? Du må selv velge hvor mye du ønsker å trene, og det er lurt å legge opp til et treningsnivå som du klarer å følge over tid, fordi kontinuitet er avgjørende. Velg heller 3 økter i uka som du klarer å følge, enn å legge opp til trening hver dag som du ikke klarer å gjennomføre!

Så vil jeg anbefale deg å ikke fokusere på vekt eller det å være så tynn som mulig. Ved å spise sunt og variert og være regelmessig fysisk aktiv vil du utvikle en sterk kropp. Vær fornøyd med deg selv, og nyt godene fra den harde treningen!

Lykke til videre!

Vennlig hilsen treningskonsulenten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett