Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få sixpack?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg trener hver dag i 1-3 timer oftest bare en time da trener jeg turn, friidrett, styrketrening og kardio/jogging. jeg har nesten sixpack jeg har liksom synlig de to overste musklene og en «strek» over navelen den ble synlig for noen uker siden. Hvordan kan jeg få de nederste musklene synlig? Hvor ofte må jeg trene? Er det noen øvelser som trener de nederste best? Hva bør jeg spise for å få i meg nok proteiner?

Besvart 01.04.2019 10:29
 

Svar
Hei!

Så flink du er som trener så regelmessig og variert!

For å ha sixpack må man være godt trent, og man må være slank. Det er ikke uvanlig at unge jenter og gutter har en liten sixpack fordi de har så lite fett på magen. Du som er 13 år skal i de kommende årene legge på deg en del fett, og det er en helt naturlig del av pubertet og utvikling. Å ha som mål å utvikle en sixpack nå kan derfor være vanskelig, og i verste fall hemme din naturlige utvikling. Les mer om jenter og puberteten.

Jeg kan godt gi deg noen treningstips for å trene magemusklene, med hovedfokus på de nedre. Men jeg vil ikke at du skal fokusere for mye på å få sixpack. Du må passe på å få i deg nok mat fremover, og ikke være for opphengt i kroppslig utseende. Husk at du skal lagre mer fett på både hofte, mage, bryst og lår fremover, det er en del av det å gå fra å være en jente til å bli kvinne.

Mageøvelser:
Ulike mageøvelser trener ulike deler av magen. For å trene de nedre magemusklene kan det være nyttig å involvere beina i øvelsen. Her er noen forslag:

  • Ligg på ryggen på en matte. Ha armene plassert ned langs siden av kroppen. Løft beina rett opp, vipp rumpa litt opp og senk beina ned slik at de nesten treffer gulvet, før du løfter de opp igjen. Gjenta 10-20 ganger.
  • Ligg på ryggen på en matte. Ha armene bak hodet slik at du støtter det litt opp fra gulvet. Løft beina ca 20 cm opp fra bakken og hold de strakt ut. Ta først høyre bein under venstre og så tilbake, ta deretter venstre bein under høyre og så tilbake. Gjør dette hyppig frem og tilbake, uten å ha beina ned for å hvile. Gjenta 20-30 ganger.

Du kan også finne andre øvelser på youtube som trener nedre del av magen, men gå da for de mageøvelsene som involverer beina på noe vis, det er ofte de beste for nedre magemuskler.

Kosthold:
Det skal ikke være noe problem å få i seg nok proteiner med et helt vanlig kosthold. Veldig mye av den maten vi spiser mye av i Norge er proteinrik. Dette er våre beste proteinkilder: grove kornprodukter, melkeprodukter (melk, ost, yoghurt), kjøtt, fisk, erter/bønner/linser og nøtter. Så lenge du spiser grove brødskiver/havregryn, drikker melk eller spiser yoghurt, bruker ost som pålegg av og til, har kjøtt/fisk/bønner til middag, så får du i deg mer enn nok proteiner.

Les mer: Dette bør du spise før og etter trening

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Styrketrening

Jente løfter kettlebell (www.colourbox.com)

I denne artikkelen kan du lese om hvorfor styrketrening er bra og få tips til ulike måter å trene styrketrening på. Det er viktig med god teknikk når man trener styrke.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

"Fit", "ripped", eller markert - men ikke nødvendigvis sunn

Markerte muskler og sixpack er ikke synonymt med god helse. Her kan du lese hvorfor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og mat
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og mat