Hopp til hovedinnholdet

Jeg ville satt pris på et tips om hva jeg kunne gjort for å få mer motivasjon, og hva jeg bør trene for å bli kvitt magefettet.

Jente 15 år
 

Spørsmål
Heisann.
Jeg er ei jente på 15 år, som egentlig liker å trene men har problemer med å komme i gang av og til.
Jeg blir aldri motivert nok, og jeg er ganske bekymret med tanke på at det snart er sommer.
Jeg tar 200 sit-ups om dagen og har gjort det så lenge jeg kan huske, men jeg blir aldri kvitt magefettet.
Jeg føler meg tjukk, i det minste mye tjukkere enn venninnene mine, og jeg hater å gå i singlet. Jeg elsker sommeren, men i år ser jeg ikke så veldig mye fram til det.

Jeg ville satt pris på et tips om hva jeg kunne gjort for å få mer motivasjon, og hva jeg bør trene for å bli kvitt magefettet.
Takk på forhånd! :)
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Så bra at du ønsker å bedre motivasjonen for trening:)

Først kan jeg si litt om gunstige gevinster av trening. Kanskje det kan virke motiverende for deg:)
Fysisk aktivitet har mange dokumenterte helseeffekter, som du vil ha nytte av resten av livet. Dette gjelder både fysiske- og psykiske effekter. Du vil blant annet forebygge en rekke sykdommer, få mer overskudd og føle deg gladere!

Det viktigste slik jeg ser det er å finne treningsaktiviteter som du liker og som du finner mening i å bedrive. Hvis du klarer å ha det morsomt med fysisk aktivitet i seg selv, og ikke bare fokuserer på effektene, vil du ha lettere for å opprettholde treningen over tid. Prøv derfor å finne aktiviteter som du liker. Prøv gjerne ut forskjellige aktiviteter, og ikke still for høye krav til egen utførelse i begynnelsen. Ikke mange er kjempe flinke til noe de sjelden eller aldri har gjort:)

Et annet tips er å lage en enkel treningsukeplan, som forklarer når og hva du skal trene. Lag en realistisk plan, som du vet du klarer å følge. Sett deg mål med treningen, følg planen og jobb for å nå målene. Målene du setter deg må være oppnåelige, men bør også stille krav til egen innsats!!

Hold gjerne på med fysisk aktivitet sammen med andre hvis du ønsker det. Ofte blir det mer moro rundt aktiviteten når flere er med:)

For å bli kvitt magefettet vil utholdenhetstrening være mest effektivt. Det er nemlig vanskelig å øke fettforbrenningen lokalt i særlig grad, f.eks. kun rundt magen ved å trene situps. Trening som fører til stor økning i energiforbruk vil være mer effektivt, og utholdenhetstrening er en gunstig treningsform. Her kommer litt informasjon:

Utholdenhetstrening kan enten gjennomføres som langvarig kontinuerlig arbeid, for eksempel å jogge eller gå på ski 1 time i jevnt tempo, eller som intervallarbeid, hvor treningsøkten inndeles i harde arbeidsperioder og roligere hvileperioder. Ved langvarig kontinuerlig arbeid er det mest vanlig å gjennomføre treningen med lav – moderat intensitet (kjenne at du er sliten, men kan snakke forståelig), mens intervalltrening ofte gjennomføres med høy intensitet (hive etter pusten).
 
En kombinasjon av de to metodene å trene utholdenhet på er gunstig. Langvarig kontinuerlig arbeid fører til god fettforbrenning, spesielt hvis varigheten på økten blir lang. Grunnen er at kroppen hele tiden trenger mer energi for å kunne fortsette treningen. Energien får du fra karbohydratnedbrytning og fettforbrenning. Karbohydratlagrene i kroppen tømmes mye raskere enn fettlagrene, og siden du hele tiden trenger mer energi, vil mer og mer av energien komme fra fettforbrenning etter hvert som karbohydratlagrene tømmes. Varighet på rundt 1 time og utover er kjempe bra, men begynn gjerne med 30 minutter hvis du ikke er vant med å trene. Det vil også øke forbrenning betraktelig i forhold til å ikke trene noe:)

Mer intensiv trening fører til større samlet energiforbruk, og selv om energi-andelen fra fettforbrenning er lavere i forhold til det samlede energiforbruket enn ved noe lavere intensitet, vil samlet energiforbruk være så mye større at også energi fra fettforbrenning blir høyere. Ved gjennomføring av utholdenhetstrening med høy intensitet orker en ofte ikke å holde på like lenge som ved roligere trening, men dersom varigheten er lik for en økt med høy intensitet som for en økt med lav intensitet vil den mest intensive økten gi størst energiforbruk, også i form av fettforbrenning. Siden en ofte holder på lengre når en trener roligere kan energiforbruket bli høyere, avhengig av varigheten. Trening med høy intensitet gir større økning i etterforbrenningen (forbrenning i tiden etter treningsslutt) og i forbrenning ved hvile (for eksempel når du sitter i sofaen).

Intervallformen 4x4 er god for å trene intensiv utholdenhetstrening. Økten gjennomføres slik: 4 harde arbeidsperioder, hver på 4 minutter, 3 minutter hvileperioder mellom arbeidsperiodene. Intensitet høy (hive etter pusten). Husk oppvarming i ca. 10-15 minutter, og gjennomfør første arbeidsperiode noe roligere enn de tre neste.
 
Noen typiske utholdenhetsaktiviteter kan være å jogge, sykle, svømme, gå på ski eller skøyter, ro eller padle, spinning, step, crosstrainer, danse, diverse ballspill og lange turer i naturen.

Husk å ikke begynne med for mye trening helt i starten. Kjenn etter selv, og velg realistisk antall økter i uka. Du må stille litt krav til deg selv, men ikke overdriv treningsmengden. Husk også å være tålmodig. Det tar tid før de store forskjellene blir synlige. Ikke gi deg, og prøv å få trening til å bli en rutine:)

Lykke til!


Vennlig hilsen treningskonsulenten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett


Quiz: Hva vet du om sjøvett?

Hvor gammel må du være for å begynne å ta båtførerprøven?