Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg være bekymret for vennen min som setter trening først?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har en venn som begynte å trene for rund 1 år siden. Han trener 5 ganger i uken. Han trener på treningsenter og når han gjør det trekker han d i 2 timer. Hvis han isje trener på treningsenter så løper han i rund 1 time. Han spiser veldig sunt. Og d e d jo isje noe galt med. Men d virker som om han setter treningen over alt annet. Vi har begynt på et sånt mattekurs noe som han trenger siden han sliter i matte. De mattekurset e på onsdager d e da den dagen han trener. Dagen etter vi hadde vært på d mattekurset så droppet han frokost og spiste ds mye sunnere en d han pleier bate fordi han isje fikk trengt dagen før. Han sa også at han ville droppe d mattekurset fordi han måtte trene. Han tenker at d å droppe 1 treningsøkt e krise. Han har tidligere blitt mobbet på grunn av hvordan han så ut. Bør jeg være bekymret??

Besvart 23.09.2019 09:38
 

Svar
Hei!

Det er en flott egenskap å bry seg om andre, og vennen din er heldig som har deg som følger med og blir bekymret for om noe er galt.

Det kan være et varseltegn på at noe ikke er som det skal hvis man setter kosthold og trening foran alt annet. For mange begynner det i det små, også utvikler det seg gradvis til å bli mer altoppslukende etter hvert. Det er derfor slike varseltegn som det du beskriver som kan være starten på noe, men det trenger heller ikke være det. 

Når man blir bekymret for noen så er det beste man kan gjøre først å snakke med vedkommende om det. Det kan være lurt å starte med veldig åpne spørsmål, der du ikke uttrykker en bekymring, men mer en nysgjerrighet. Spør hvordan det går med treningen, hvor ofte han trener, hva målet med treningen er. Du kan også spørre hva han tenker rundt kosthold, og hvordan det oppleves å miste en treningsøkt. Ut i fra hva han svarer kan du si noe om at du blir bekymret for at treningen får veldig stort fokus, og at du kunne tenkt deg at dere sammen snakket med noen voksne om dette. Dere kan gå en tur til helsesykepleier på skolen din eller helsestasjon for ungdom.

Hvis han selv mener at han ikke har et problem, vil jeg råde deg til å ta en tur til helsesykepleier (helsesøster) alene og snakke med henne om alt det du har fått frem, og hvordan det bekymrer deg. Hun kan hjelpe deg med å vurdere om det er grunn til å si fra til foreldrene hans for eksempel. 

Det er nok lurt å gå frem litt forsiktig sånn at du ikke risikerer at han blir irritert på deg for at du blander deg for mye.

Jeg legger også ved et par artikler som du kan se på.

Lykke til!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Tidlige tegn på spiseforstyrrelse

Jente ser seg i speilet (www.colourbox.com)

Er du bekymret for at en venninne, en kjæreste, eller et familiemedlem har en spiseforstyrrelse? Noen tegn kan være typiske, selv om det er variasjoner.

Les mer

Hvor mye trening er nok, og hvor mye er for mye?

Mann som løper(colourbox.com)

Hvor mye trening som er akkurat passe finnes det ikke noen fasit på. Men i denne artikkelen får du tips til hvordan du kan finne ut hva som er passe mengde for deg.

Les mer

Slik er du en god venn

To venninner på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsredaksjonen, ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett