Hopp til hovedinnholdet

Bør par som er tvangsgiftet få bo sammen når de kommer til Norge?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, vi skal ha en skoleoppgave om tvangsekteskap og lurte på om dere hadde noen synspunkter på hvorfor vi i Norge bør la de være gift når de kommer til Norge i tvangsekteskap, og noen synspunkter på hvorfor vi bør splitte ekteparene opp? hilsen tre jenter

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei og takk for at dere skriver til ung.no.

Dette er et viktig tema, så flott at dere skriver oppgave om temaet tvangsekteskap. 

Det er viktig å vite at i Norge er tvangsekteskap forbudt. Det betyr at unge som er utsatt for tvangsgifte har krav på hjelp i Norge selv om de er blitt gift i utlandet. Dersom en gutt eller jente under 18 år kommer til Norge og er blitt tvangsgiftet skal de få hjelp av barneverntjenesten. 

Det kan være vanskelig å vite om den unge har blitt giftet bort med tvang eller som arrangert ekteskap, fordi den unge kan være redd for å fortelle at de er blitt tvangsgiftet, eller kanskje er det vanlig i familien deres slik at de ikke vet at tvangsekteskap regnes som vold og er forbudt. Kanskje ønsker den unge å flytte i sikkerhet hos barneverntjenesten, og kanskje er den unge vant til å bo med sin ektefelle og hans familie, og vil fortsette å bo der. 

Det er barneverntjenesten som må vurdere om det er best for unge under 18 år å fortsatt bo sammen med sin ektefelle og deres eventuelle barn eller ikke.

Dersom en ung person som er over 18 år kommer til Norge og forteller at de er utsatt for tvangsekteskap vil de og deres eventuelle barn få hjelp av politiet, Nav, UDI og kommunen de bor i, for eksempel ved krisesentre. 

 

Lykke til med oppgaven!

Hilsen minoritetsrådgiver (Imdi) i samarbeid med ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er tvangsekteskap?

Trist jente foran PC (colourbxo.com)

Tvangsekteskap er når du ikke kan velge selv hvem du vil gifte deg med, ikke kan velge å være ugift og/eller utsettes for psykisk press, trusler eller tvang om å gifte deg.

Les mer

Flyktningsituasjonen i verden. Hva skjer?

Flyktninger

Hvem flykter og hvorfor flykter de? Du har kanskje fått med deg at antall mennesker som er på flukt i verden har steget kraftig? Hovedårsaken er at konflikter i enkelte land har blitt mer alvorlige.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangsekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangsekteskap