Hopp til hovedinnholdet

Ønsker å være kjæreste, men tør ikke pga vil ikke miste tilliten i familien

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 16 år med utenlandsk bakgrunn. Jeg hadde for 1 år siden en kjæreste som også har samme bakgrunn som meg, han er også 16. Kulturen vår tillater ikke forhold osv, og vi hadde en veldig vanskelig slutt på forholdet hvor vi begge snakket stygt om/til hverandre frem og tilbake. Det endte med at en slektining av meg tok seg en prat med han og når familien hans fikk vite fikk han konsekvenser og det samme gjorde jeg. Vi har nå fått kontakt igjen og vi begge vil ha hverandre igjen men vi kan bare ikke rett og slett. Det er for mye å risikere og vi vil ikke ødelegge tilliten til familiene våres. Hvis vi uansett blir sammen igjen har vi ingen steder å være fordi folk kan se oss, vi kan ikke bli sett sammen osv. Vi vet ikke hva vi skal gjøre. Noen tips?

Besvart 19.11.2018 16:17
 

Svar
Hei

Takk for e-post. 

Situasjonen din høres veldig vanskelig ut og jeg skjønner at du ikke helt vet hva du skal gjøre. Det virker som om dere har lyst til å være kjærester, men ikke tør fordi dere er redd for å bli avslørt. Å holde forholdet hemmelig kan være veldig krevende. Litt fordi at dere da hele tiden må passe på at ingen finner ut av det, og fordi man kan lett kan få dårlig samvittighet og føle seg illojal mot foreldrene. Jeg vet ikke hvilken landbakgrunn dere har eller hvorfor foreldrene er i mot forholdet. Hvis du tror det er mulig å overtale foreldrene dine til å akseptere kjæresteforholdet er det det beste. Har du venner eller søsken som kan støtte deg og gi deg råd? Kanskje har du noen som foreldrene dine har tillit til som kan snakke med dem? Når dere er 16 år gamle så har dere i utgangspunktet rett til å bestemme ganske mye om forhold i deres eget liv. Allikevel kan det være vanskelig å kreve sin rett hvis konfliktnivået i familiene blir for høyt. Det beste man kan gjøre da er å bestemme seg for hva som er viktigst for en selv. Diskuter med venner eller voksne du stoler på. Kanskje helsesøster på skolen eller en lærer kan gi deg råd før du bestemmer deg for hva du vil gjøre? 

Det er vanskelig å gi deg konkrete råd på et så åpent spørsmål. Jeg heller ikke nok om hvordan dine foreldre vil reagere hvis de finner ut av forholdet eller hvilke konsekvenser det fikk for deg sist. 

En ting må du alltid huske på - ingen har rett til å skade deg fysisk eller psykisk. Det skal du aldri tolerere. 

Lykke til! 

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i samarbeid med ung.no

 

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg har en venn som har veldig strenge foreldre

Mor og datter krangler (colourbox.com)

Jeg har ei venninne på 15 år med veldig strenge foreldre. Hun vill ikke snakke om det med så mange så jeg er glad for at hun snakker med meg om dette.

Les mer

Er det ditt ansvar å beskytte familiens ære?

Din oppgave?

Er familiens ære ditt ansvar? Må du overvåke dine søstre og passe på at de ikke gjør noe «dumt»? Må du straffe dem om de ikke oppfører seg slik familien ønsker eller har kjæreste?

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning