Hopp til hovedinnholdet

J21 Utsatt for vold og negativ sosial kontroll

Jente 20 år
 

Spørsmål

hei, jeg er 21 år jente. jeg har opplevd mye vold hjemme gjennom barndommen min, psykisk,fysisk og emosjonelt. familien min er fra en veldig konservativ plass og trur på en veldig streng religion. jeg kysset en gutt da jeg var 13-14, da familien min fant ut av det var jeg holdt hjemme, slått, truet osv osv. Jeg har mange begrensninger i livet, jeg lyger hele tiden. Jeg får bare gå på skolen og nesten ikke noe mer. til den dag i dag er jeg truet hjemme om at jeg kommer til å bli drept eller sendt dit de kommer fra om jeg ikke følger det de sier. Jeg vet ikke om dette er tomme trusler eller om de mener det, men jeg vet dette er normalt både i kulturen og religionen de praktiserer. selv om de ikke kan tvinge meg med til flyplassen er jeg redd jeg skal bli dopet ned og kjørt over grensen. Jeg vil først prøve å flytte ut, men da må jeg gifte meg... jeg kjenner ikke til lovene eller om hva som kan beskytte meg. noen tips? jeg har allerede startet første steg med å dra til psykolog.

Besvart 04.03.2019 11:42
 

Svar
Hei

Tusen takk for henvendelsen. 

Situasjonen din høres helt uholdbar ut. Jeg skjønner at det er vanskelig stå i mot press fra familien når du har blitt utsatt for vold og kontroll hele livet, men du må tenke på deg selv og komme deg ut av situasjonen. Siden du er over 18 år kan du selv bestemme hvor du vil bo, og du trenger ikke å gifte deg for å flytte ut. Jeg vet ikke om det har noen hensikt å forsøke å snakke med familien din om at de ikke kan behandle deg slik? Du kjenner familien din best, hvis du tror at det går an å snakke med dem er det en bra start. Hvis du tror at det vil føre til mer vold og kontroll bør du ikke gjøre det. Hvis du har noen voksne personer som du stoler på og som har dine foreldres tillit kan du be dem snakke for deg. Hvis du har en tante eller onkel som støtter deg, kan du be dem om hjelp.

Hvis du ønsker å flytte ut selv om dine foreldre er uenige kan du gjøre det. Du kan dra på krisesenteret i den byen du bor. De vil hjelpe deg videre. Hvis du er utsatt for vold, kan du melde fra til politiet. Hvis du er redd for at familien skal skade deg fordi du velger å flytte ut kan du be politiet om voldsalarm eller at de som utgjør en fare for deg får besøksforbud. 

Du kan også kontakte Kompetanseteamet mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll på telefon 47809050 eller e-post: kompetanseteamet@bufdir.no. Du kan diskutere situasjonen din med dem og de kan gi deg råd. Kompetanseteamet har også boliger på skjult adresse forskjellig steder i Norge der personer som trenger et sikkert botilbud kan bo i en periode. Du trenger ikke å si hvem du er for å få råd fra Kompetanseteamet. 

Jeg synes du skal tenke igjennom hva du ønsker å gjøre og ta kontakt med Kompetanseteamet for å få råd om hvordan du kan endre situasjonen din. 

Jeg håper ting blir bedre for deg snart. 

 

Lykke til! 

Med vennlig hilsen

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i samarbeid med ung.no

 

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Skal du til utlandet og er redd for å bli etterlatt?

Norsk pass (colourbox.com)

Er du redd for at du kan bli forlovet, giftet bort eller etterlatt i utlandet mot din vilje? Ikke reis, søk heller hjelp i Norge!

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme