Hopp til hovedinnholdet

Vil ta et utvekslingsår i Irland eller Storbritania.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jente som begynner på VGS denne høsten (2014). Jeg vet at man kan dra til utlandet på VG2 (via skolen og organisasjoner), men også at dette ikke er like lett med yrkesfaglinjene. Men jeg har søkt Medier og Kommunikasjon, som jo er litt blanding. Hvordan er det med denne linja? Finnes det fag i f.eks. Storbritannia (mer spesifikt Irland) som kan gi meg riktig grunnlag for videre studier. Skal gå studieforberende tredje året. Og også - har jeg lik rett til studielån (omgjort til stipend ved bestått eksamen) som MK-student? Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har planer og har begynt å gjøre research! Utveksling er veldig spennende, men det er også krevende - særlig i forhold til selvstendighet.

Du har rett i at du kan dra i utveksling på vg2 på studieforberedende utdanningsprogram og at det ikke er vanlig å dra i utveksling på yrkesfaglige utdanningsprogram.

Det skjer at noen drar i utveksling på Medier og kommunikasjon, men det kan være krevende å finne skole. Utvekslingsåret skal komme istedenfor vg2 i Norge, ikke i tillegg til, så fagsammensetningen skal i størst mulig grad tilsvare det du skulle hatt i Norge. Dette er for at du skal få et godkjent vitnemål etter vg3. Ofte må man ta et fag eller to som privatist.
Spør gjerne på den skolen du vurderer å søke, om noen på Medier og kommunikasjon har dratt på utveksling før. Det er utvekslingsbyrået som hjelper deg med å finne skole.

For å få penger i fra Lånekassen til et utvekslingsår i vg2 må utvekslingen skje i regi av en godkjent utvekslingsorganisasjon eller i henhold til en godkjent utvekslingsavtale mellom skolene. Lånekassen har ingen spesielle regler i forhold til hvilken linje du går på i Norge, så om du går på Medie og Kommunikasjon, så kan du få støtte på lik linje med alle andre.

Lån som kan gjøres om til stipend er en regel som gjelder for de som tar høyere utdanning. På videregående nivå så utbetales stipend som stipend og lån som lån. Du kan lese mer på Lånekassen sine hjemmesider.

Lykke til!

Vennlig hilsen

 

Lånekassen  og Veiledningssenteret Follo i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utenlandsopphold
Tilbake til spørsmål og svar