Hopp til hovedinnholdet

Publisering av bilder i avis

Gutt 13 år
 

Spørsmål
Hei. Jeg vil ikke ha noen bilder i en avis vi lager, men ingen viser meg respekt. Hva skal jeg gjøre? Er det lovelig å legge in bilder uten samtykke av den bildet er av?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
 
Offentlig bruk av fotografi av personer reguleres i åndsverkloven § 45c. Her er hovedregelen at et fotografi som avbilder en person ikke kan gjengis eller vises offentlig uten samtykke av den avbildede. Imidlertid er det gitt flere unntak. Hvor grensen går, vil ofte være noe uklart.
 
Datatilsynet opererer i sin tolkning av bestemmelsen ved å skille mellom situasjonsbilder og portrettbilder. Et situasjonsbilde er et bilde der selve situasjonen eller aktiviteten er det egentlige formålet med bildet. Typisk vil dette være bilde av en gruppe mennesker f.eks. på konsert, eller i et 17. mai tog. For slike bilder vil man normalt ikke trenge samtykke, hvis bildene ellers er harmløse og ikke virker krenkende på den avbildede.
 
Et portrettbilde er et bilde hvor hovedformålet er å avbilde en eller flere bestemte personer. Her er den klare hovedregelen at man må ha samtykke for å publisere bildene.
 
Du sier ikke noe om hva slags bilder det er snakk om, så det er vanskelig å gi et helt klart svar om det er lovlig eller ikke. De andre bør allikevel respektere ditt ønske om å ikke bruke bildene.
 
Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utenlandsopphold
Tilbake til spørsmål og svar


Quiz: Hva vet du om sjøvett?

Hvem skal vike for hvem?