Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta gym som privatist?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente som går Påbygg VG3, og sliter en del med dette. Jeg er egentlig generelt flink på skolen, men sliter i noen fag og påbygg er som kjent et veldig tungt år. Det verste faget mitt er gym, og har et veldig høyt fravær. Lurte på om det går ann å ta opp gym til privatist? Hvordan gjør jeg dette, og har hørt at det har kommet en del nye regler for dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ja, du kan ta kroppsøving som privatist. Oppmelding til privatisteksamen gjør du på www.privatistweb.no på gitte tidspunkt i året, avhengig av om du skal ha vår eller høsteksamen. Dette er nå blitt en muntlig-praktisk eksamen som styres lokalt ved skolen hvor du avlegger eksamen. Til grunn for eksamen er den samme læreplanen som er grunnlaget i ordinær opplæring.

Her er en blogg hvor du kan lese litt om en privatist sin erfaring med den prakstiske delen av kroppsøvingseksamen: privatistbloggen.blogspot.no/2012/11/muntlig-praktisk-eksamen-i-kroppsving.html Husk at det kan være lokale variasjoner i forhold til eksamensoppgavene! Det er ikke noe lettere å bestå privatisteksamen enn det å ta opplæringen i ordinær skole og få standpunktkarakter - du skal vise at du har samme kompetanse i faget ved en eksamen.

Det er viktig å huske på at dersom du ikke består fag og må ta dem opp etter at 3-årig videregående er avsluttet, mister du førstegangsvitnemålet. Dersom du skal søke høgere utdanning, må du da konkurrere deg inn i ordinær kvote, og poengkravene kan da være høyere. Det kan derfor være lurt å bite tenne sammen og gjøre en ekstra innsats for å få en ok karakter også i kroppsøving, slik at du består alle fag på Vg3 og får vitnemål til sommeren.

 

Vennlig hilsen

Veiledningssenteret Follo i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag