Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg jobbe på sykehjem som 16?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 16år og har akk droppet ut av vgs, men jeg vil veldig gjerne jobbe med gamle mennesker. Så mitt spm er egentlig.. må man ha utdannelse til alt? for jeg vet om flere som jobber i fks barnehager osv som ikke har utdannelse, så det må jo gå ann mener jeg? Har hørt om at det går ann å jobbe seg oppover når man ikke har utdannelse men så tenker jeg da .. hvordan skal man kunne jobbe seg oppover hvis man ikke får jobb? dette er veldig forvirrende, men hvis man setter det helt på spissen, så er det vel mulig å få jobb i fks gamlehjem uten utdannelse? eller..?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du er interessert i eldreomsorg.

Hvis du vil jobbe på gamlehjem, eller sykehjem som det oftest kalles, er det mulig, også uten utdannelse. Jeg anbefaler deg å skrive en CV og jobbsøknad, og gå innom sykehjemmene i byen din. Presenter deg selv og si at du er interessert i jobb, og spør om du kan få snakke med avdelingslederen.

Hvis man jobber med mennesker, vil det være en fordel å fremstå som en hyggelig og motivert person. Dette inntrykket vil nok bli sterkere om du møter opp personlig, og det vil være lettere å ringe deg senere.

Hvis de er interesserte i deg, er det vanligste i starten at du blir ringt opp til å ta vakter når det trengs. Når du har jobbet der en stund, vil nok arbeidet bli oftere og jevnligere.

Dessverre krever mange av stillingene på et sykehjem utdannelse. Det vil derfor være vanskelig å "jobbe seg oppover" hvis du tenker på ting som å få større og andre arbeidsoppgaver. Mange av disse stillingene vil være reservert dem som er utdannet for eksempel sykepleier  eller helsefagarbeider.

Til slutt vil jeg bare si at det var synd at du har slutta på videregående. Visste du at du har rett til å bytte utdanningsprogram én gang? Det kalles rett til omvalg. Du kan altså fortsatt prøve noe helt annet. 

Kanskje Helse- og oppvekstfag kan være noe for deg. På andre året kan du velge helsefagarbeider. Det er veldig relevant for yrker innen eldreomsorg. Det vil også hjelpe på lønna og kan gjøre det lettere å få jobbe mye.

Du kan også se nærmere på andre utdanningsprogram for videregående på Vilbli.no.

Snakk med rådgiveren på skolen du gikk på om du finner noe av interessant.

Lykke til videre!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning