Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg gå TIP for å bli lastebilsjåfør?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på 16 år som har begynt på restaurant og matfag, men har funnet ut at dette er helt feil linje for meg. Jeg har begynt å tenke at jeg vil bli enten lastebilsjåfør eller mekaniker, og lurer da på om jeg kan gå TIP for å bli lastebilsjåfør? Vet jeg går TIP for å bli mekaniker, men er så usikker på det med lastebilsjåfør. Og er det mulighet for at jeg kan få bytte nå, etter at skolen har startet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis du vil bli yrkessjåfør/lastebilsjåfør gjennom videregående skole så er det dette utdanningsløpet du må velge:

- Vg1: service og samferdsel eller teknikk og industriell produksjon

- Vg2: transport og logistikk

- To år med opplæring i bedrift: yrkessjåførfaget

Hvis du vil utdanne deg til yrkessjåfør senere (etter at du har gått en annen linje på videregående skole), så kan du gjøre det på følgende måte:

Du må ta førerkort for den typen transport du tenker å jobbe innen (store kjøretøy). Dette kan du gjøre ved private trafikkskoler som tilbyr slik opplæring. For transport av farlig gods kreves ADR kompetansebevis.

Hvilke muligheter du har til å bytte nå, er det bare skolen som kan avgjøre. Det er avhengig både av om det er plass og om det er vurdert som mulig for deg å innhente den undervisningen som er gjennomgått hittil. Snakk med rådgiveren på skolen din. Det kan være fint å prate med noen når man trenger å sortere tanker rundt utdanningsvalg, og det kan hjelpe deg med å ta en avgjørelse om du ønsker å gå for en utdanning mot bilmekaniker eller yrkessjåfør.

Vennlig hilsen

Veiledningssenteret Follo i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning